Na prijsstijgingen voor hoog-GWP-koudemiddelen worden in Groot-Brittannië ook varianten met een lagere GWP snel duurder. Zo maakt de prijs van R32 bijvoorbeeld een opwaartse beweging.

De prijs van R404A liet vorig jaar overal in Europa een forse stijging zien, maar die beweging lijkt inmiddels gestabiliseerd. Een ander hoog-GWP-koudemiddel, R134a, wordt wel nog steeds duurder. Opmerkelijk is dat groothandelaren in Groot-Brittannië de afgelopen weken forse prijsstijgingen – denk aan tientallen procenten – hebben aangekondigd voor koudemiddelen met een relatief laag GWP, zoals R448, R449 en R32.

R410A versus R32
R410, jarenlang het belangrijkste koudemiddel voor airconditioningsystemen, staat vanwege zijn hoge GWP van 2.088 onder druk. De prijs van het middel loopt ook al enige tijd op, ook in Groot-Brittannië. De Britse Beijer Ref-bedrijven Dean & Wood, HRP en RW verhoogden de prijs in april bijvoorbeeld nog met 36 procent. De eveneens Britse groothandelaar FSW meldde onlangs dat het bedrijf zijn R410A-prijs verhoogt met 20 procent.
Parallel aan het duurder worden van R410A nam de prijs van R32 – een R410A-alternatief met een GWP van 675 – het afgelopen jaar af, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Verschillende fabrikanten, waaronder Daikin, Panasonic en LG, hebben splitsystemen geïntroduceerd die zijn gevuld met R32, waardoor de vraag naar het middel fors is gegroeid. Inmiddels heeft FSW aangekondigd dat het zijn R32-prijs op 1 juli met liefst 40 procent zal verhogen. Behalve de toenemende vraag naar R32, zijn ook marktontwikkelingen in China een oorzaak van de nieuwe prijsdynamiek. Strengere milieuregels en problemen in de grondstoffenproductie lijken invloed op de wereldmarktprijs van eindproducten te hebben.

Bron: Cooling Post