Verzuimpreventie programma 2019-11-28T09:44:54+00:00

Onlangs is bij IJskoud het interne verzuimpreventieprogramma van start gegaan dat het bedrijf in samenwerking met Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit ontwikkelde. Al heeft trainer/coach Mirjam van Galen van Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit liever niet dat we het verzuimpreventie noemen: “Wij spreken liever over een vitaliteitstraining.” We vroegen haar naar haar ervaringen.

Verzuimpreventieprogramma IJskoud maakt team vitaler en weerbaarder

Mirjam van Galen: “Eerst nog even wat die naam betreft. Verzuimpreventie gaat uit van iets vervelends dat je wil voorkomen. Onze trainingen bij IJskoud hebben een positievere insteek, namelijk het bereiken van optimale vitaliteit. Als je je focust op positiviteit krijg je een heel andere, veel fijnere energie. Vandaar dat we het liever een vitaliteitstraining noemen.” Luid en duidelijk, Mirjam!

Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit

Focus op positiviteit

Maar hoe zat het ook alweer met dit programma?
Het inzicht dat stress en ziekteverzuim veel persoonlijk leed opleveren en veel geld kosten, deed IJskoud-directeur José Komin begin 2019 besluiten een trainingsprogramma aan te bieden aan IJskoud-medewerkers. In samenwerking met Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit werd een programma ontwikkeld dat op basis van wetenschappelijk onderzoek de zeven pijlers voor stressbestendigheid behandelt.

Zeven pijlers

Mirjam van Galen is de trainer/coach die het team van IJskoud begeleidt. Inmiddels heeft zij drie van de zeven thema’s met het team behandeld. Zij vertelt: “In de eerste module hebben we stress behandeld. Wat is dat precies? Wanneer is stress goed en wanneer is het gevaarlijk? Het ontwikkelen van vitaliteit begint vanuit iedere deelnemer zelf. Door je eigen signalen en hulpbronnen te leren kennen én vervolgens die van je collega's, kan je een team en organisatie als geheel vitaler maken. In de tweede module ging het over fitheid en gezondheid, dus slapen, eten, bewegen, dat soort zaken. Hoe basaal ook, daar is vaak heel veel winst te halen. In de derde module hebben we het gehad over denken, en hoe je je eigen gedachten kunt sturen om je houding en gedrag te veranderen. Je hebt krachtgevende gedachten en belemmerende gedachten. Door die te herkennen en ermee te werken kun je jezelf aanzienlijk positiever in het leven laten staan.”

Organisatie vitaler maken

In de komende maanden volgen er nog vier modules, stuk voor stuk gericht op inzicht, overzicht en een positieve focus op energie en vitaliteit. Zo krijgen alle medewerkers uiteindelijk de handvatten om constructief met stress en spanning om te gaan. Op een persoonlijk online dashboard kunnen zij hun status en progressie monitoren. Mirjam van Galen: “Tot nu toe is het een hele leuke, enthousiaste ervaring. Iedereen is echt betrokken en gemotiveerd. En door die focus op openheid en positiviteit ontstaat er tussen de medewerkers een hele nieuwe energie.”

Nieuwe energie