“Kijk, onderaan de streep is iedere klant die met koelingen werkt op zoek naar twee dingen: bedrijfszekerheid en zo laag mogelijke kosten.” Aan het woord is Henk Komin, die als technisch eindverantwoordelijke van IJskoud al jarenlang voorop loopt in de ontwikkelingen in koeltechniek. “Ik zag de afgelopen jaren steeds meer mogelijkheden om hiervoor nieuwe technieken in te zetten. En dan kan ik het pas loslaten als ik het voor elkaar heb.” Dus ging hij aan de slag. Maar ja, waar te beginnen? “Het was in het begin vooral veel lezen, uitzoeken en luisteren naar experts in die vakgebieden. Het was voor mij allemaal nieuw.” Waar Komin naar streefde was een manier om het meten van de factoren die de staat van een koeling bepalen, te automatiseren. Dan is er geen monteur meer nodig om de gegevens handmatig te meten en kun je in realtime de conditie van een koeling monitoren. Zo kun je anticiperen op benodigd onderhoud. Hij legt uit: “Het koelproces heeft temperatuur als centrale meeteenheid. Op allerlei plekken in een koelsysteem kun je de temperatuur meten en al die temperaturen verhouden zich tot elkaar. Door al die temperaturen met sen soren continu te meten en ze in een centraal systeem te verzamelen en interpreteren, kun je op ieder moment de exacte staat van die koeling bepalen.”

“In onze ambitie om klanten continu verder te ontzorgen is dit een hele mooie stap!”

Henk Komin, directeur IJskoud BV

Komin haalde Data Scientist Daniël Overdevest erbij en toen ging het snel. Overdevest vertelt: “Henks kennis van koeltechniek en mijn kennis van data science sloten perfect op elkaar aan. Samen hebben we vervolgens een systeem ontwikkeld waarmee we klanten tijd, geld en energie kunnen besparen.”

Hoe werkt het? Zeven tot negen sensoren meten de verschillende temperaturen in een koelsysteem. De gegevens gaan via internet naar een centrale database, waar real-time onregelmatigheden worden gecontroleerd. Onregelmatigheden leiden tot een alarm, die de klant ontvangt via een belletje, tekstbericht of e-mail. Bovendien geeft het systeem een melding als er een storing is of er direct onderhoud nodig is. Overdevest: “Het mooie is dat de gegevensstroom van alle aangesloten koelingen het zelf lerende systeem steeds slimmer maakt. We hebben een algoritme ontwikkeld dat op basis van eerdere storingen voorspelt wanneer de volgende storing eraan komt. Met iedere nieuwe storing wordt het systeem dus intelligenter. Inmiddels is FreezerData volledig operationeel. Succesvolle pilots bij het AMC in Amsterdam en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam leveren klinkende cijfers op: klanten kunnen 12% besparen op geplande onderhoudskosten, 30% op reparatiekosten en hebben maar liefst 70% minder ongeplande stilstand. Henk Komin, tevreden: “In onze ambitie om onze klanten continu verder te ontzorgen is dit een hele mooie stap!”

“Met iedere nieuwe storing wordt het systeem intelligenter en accurater”

Daniël Overdevest, mede-eigenaar en Data Scientist bij FreezerData