José Komin is de trotse directeur van IJskoud, een Amsterdams familiebedrijf dat vooroploopt in koel- en klimaattechniek. Bovendien vormt IJskoud de locatie van Vonkers’ aankomende kwartaalborrel ‘Vrienden van Vonkers’. Hoogtijd dus om José en haar organisatie eens wat beter te leren kennen!
José, je bent directeur van IJskoud – wat is jouw persoonlijke visie op ondernemerschap?
“Ondernemerschap is continu vernieuwen, jezelf opnieuw uitvinden, leren, groeien en ontwikkelen. Door vast te houden aan onze visie, missie en waarden – teamwerk, ambitie, humor en resultaat boven expertise en kennis – hebben wij een prachtig team om ons heen verzameld met een diversiteit aan collega’s.”
Wat heeft het ondernemerschap je tot nu toe allemaal gebracht?
“Ik roep weleens: ik ben ondernemer in de techniek tegen wil en dank. Ik ben opgeleid in de zorg en heb zodoende de studie HBO-V gevolgd. Na een aantal jaren aan het bed, belandde ik al snel in leidinggevende managementfuncties in het ziekenhuis. Leidinggeven en de kar trekken zit in mijn aard en ooit wilde ik als ware ondernemersdochter iets voor mijzelf beginnen. Toen Henk in 2003 IJskoud overnam heb ik dat enorm gestimuleerd en dacht ik ‘mijn tijd komt nog wel’. Ondertussen kregen we twee kinderen en had ik het prima naar mijn zin in het ziekenhuis.
In 2005 merkte ik dat Henk het zwaar had, hij had een bedrijf overgenomen, was naast verantwoordelijk voor de techniek, ineens ook verantwoordelijk voor de financiën én het personeel – iets waar hij wel wat hulp bij kon gebruiken. En dus nam ik de beslissing om hem te ondersteunen. Ik vond het in eerste instantie verschrikkelijk: letterlijk van het warme bad in het ziekenhuis naar een ‘ijskoude’ omgeving, waar niemand op mij zat te wachten – want ik had immers geen technische achtergrond. Vanaf daar begon mijn zoektocht. Ik wilde juist het menselijke aspect toevoegen met veel warmte – heel veel warmte. In 2014 had ik het idee dat dat me dat aardig gelukt was. We hadden een goed jaar gedraaid en ik dacht: nu kan Henk het wel weer alleen en kan ik terug het ziekenhuis is.
Tot Henk een burn-out kreeg in 2015. Dat was het moment dat ik mijn ‘zustersjurk’ definitief aan de wilgen heb gehangen en eigenaar en zo ook ondernemer ben geworden van IJskoud. Hield ik mij daarvoor vooral bezig met de intrinsieke bedrijfsvoering, moest ik nu naar buiten. Henk was er tenslotte niet meer. Pas toen is het voor mij echt gaan voelen als mijn bedrijf. Zodoende kreeg Henk de rust en energie terug om zijn andere dromen te realiseren en de rest is geschiedenis.”
Heb je nog dromen met betrekking tot ondernemen voor de toekomst?
“Tot 2025 wil ik een ondernemende groep medewerkers om mij heen verzamelen aan wie ik de operatie kan overlaten. Zodoende werken we ernaartoe dat wij vanaf dan een deel kunnen overlaten aan onze medewerkers en ons op die manier minder zullen bezighouden met de operationele werkzaamheden. Onze ambitie is het om vanaf elke plek op aarde te kunnen ondernemen. We willen ons dan ook graag inzetten om een opleidingscentrum op te zetten in Senegal.”