José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, was twee weken geleden op de VSK. Waar deze vakbeurs traditioneel een soort technische Huishoudbeurs voor mannen is, was er dit jaar sprake van een kentering. Komin is blij met die ontwikkeling: “Het is tijd dat we elkaar gaan waarderen op talent, in plaats van geslacht.”
“Ik ben opgegroeid in een gezin van zes kinderen, jongens en meisjes door elkaar. Mijn ouders hadden een groentewinkel en daar ging het werk zeven dagen per week door. Iedereen hielp met alles, zowel in huis als in de zaak. Er was geen onderscheid tussen ‘mannenwerk’ en ‘vrouwenwerk’, iedereen vulde elkaar aan.
Vijftien jaar geleden, toen mijn eigen kinderen drie en vijf jaar oud waren, ben ik bij IJskoud gaan werken. Ik was de eerste en enige vrouw in het management. Logisch, vond men in die tijd: techniek was nu eenmaal mannenwerk. En een huishouden runnen? U kunt het antwoord wel raden. Naast mijn fulltime baan in het bedrijf zorgde ik er tegelijk voor dat thuis alles op rolletjes liep. Met behulp van (schoon)ouders, de vaste oppas en mensen om ons heen. Ik heb dat altijd met verbazing bezien: in de drie decennia sinds mijn jeugd in de groentewinkel was het onderscheid tussen mannenwerk en vrouwenwerk blijkbaar heel duidelijk geworden. Hoe dat kwam, was mij een raadsel.
Afgelopen maand was ik op de vakbeurs VSK in de Jaarbeurs in Utrecht. Zoals u wellicht weet, was dit jarenlang een soort technische Huishoudbeurs voor mannen met interesse in technische innovaties, die tassen vol folders, pennen en goodies verzamelen, en elkaar bij het weerzien op de schouders slaan en na afloop samen een biertje drinken. De vrouwen die er rondliepen waren meestal bedoeld als eye-candy of koffiedame, vooral om al die Belangrijke Mannen te behagen dan wel te bedienen.
Dit jaar was alles echter anders. Ik was uitgenodigd als gastspreker op een speciale vrouwenochtend, georganiseerd door de NVKL en met Brenda Witzier als dagvoorzitter. Zo’n dertig vrouwen volgden het programma op het NVKL Paviljoen, waar mannen uitgesloten waren (dit wij-zij-denken moet er trouwens nog uit, maar goed, kleine stapjes!). Behalve ondergetekende kregen Hendrine Kalkman (Frimex), Jenny van den Bovenkamp (Aeres Tech) en Patricia Verbruggen (KNVvK) alle tijd en ruimte om over hun ervaringen te vertellen en was er van alles georganiseerd, speciaal voor vrouwen.
Ik ben heel blij met die ontwikkeling. Het is tijd dat we die onzinnige vooroordelen overboord gooien en elkaar gaan waarderen op talent, in plaats van geslacht. Met de energietransitie ligt er een gigantische opgave voor ons, en daar hebben we iedereen die kan bijdragen voor nodig. Dus, vrouwen met interesse in techniek … mochten jullie niet willen wachten tot de volgende VSK, dan zie ik jullie open sollicitatie graag deze week nog tegemoet!”
Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud