Waarom neem je geen digitaal aspirientje?  

Waarom neem je geen digitaal aspirientje?  
Foto van José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Het zal niemand zijn ontgaan: de rek is uit onze economie. En een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat er geen mensen zijn om al het werk te doen. Zeker in de techniek is dat evident. Er is te weinig nieuwe aanwas van monteurs en technici, waardoor druk op bestaande medewerkers groter en groter wordt. Het gevolg: stress, korte lontjes, uitval van mensen, oplopende wachttijden voor klanten en een algemeen gebrek aan kennis en ervaring. En dat terwijl ons werk steeds complexer wordt. Waar we in de koudetechniek tot vrij recent met twee koelmiddelen werkten, zijn dat er vandaag de dag al zo’n vijftig. Allemaal met andere eigenschappen, verwerkingsmethoden en veiligheidsprotocollen. En dan zijn onze koelsystemen tegenwoordig ook nog onderdeel van gebouwbeheerssystemen, warmteterugwinsystemen en centrale regelsystemen.


Het personeelsgebrek kan ik niet zo 1, 2, 3 oplossen. Maar ik heb wel een manier om het onze bestaande en nieuwe medewerkers – en daarmee jullie – aanzienlijk makkelijker te maken. Die oplossing is FreezerData. 


Ons dochterbedrijf FreezerData onderzoekt al zo’n zeven jaar de mogelijkheden van AI, machine learning en algoritmen. Een paar jaar geleden introduceerde FreezerData de ‘virtuele monteur’, die op basis van sensoren, data en zelflerende algoritmen storingen in koelsystemen kon voorspellen om zo het tijdrovende zoekwerk van monteurs te reduceren. Van reactief werk (in actie komen als er een storing is) werd het proactief werk (in actie komen om storingen te voorkomen), een enorme slag in efficiëntie.


De volgende stap is nu dat wij het AI-systeem achter FreezerData gekoppeld hebben aan een veilige, besloten ChatGPT-achtige interface. Hierdoor ontstaat voor de koelmonteur een soort sparringpartner waarmee hij in gesprek kan. En die alles, maar dan ook echt alles weet over ieder systeem, koelmiddel en toepassing. Maar ook over regelgeving, toleranties en mogelijke problemen. Waar een jonge monteur vroeger jarenlang leerde van een oudere meester-monteur, is het nu een chatbox op zijn tablet die hem de kneepjes van het vak leert.


Momenteel zetten wij samenwerkingen op met installateurs, fabrikanten, hogescholen en ontwikkelaars om onze kennis te delen. Op hogescholen hebben wij ‘digital twin’-systemen staan, ofwel nagebouwde koelsystemen waarin wij storingen simuleren zodat onze algoritmen daarvan kunnen leren. Het doel is de ontwikkelingen te versnellen, zodat niet alleen wij, maar de hele techniekbranche ervan kan profiteren. Voor een paar tientjes per maand levert onze virtuele monteur 2.0 meer werk, meer efficiëntie en aanzienlijk minder hoofdpijn voor zowel technische bedrijven als hun klanten. Zie onze tool als een digitaal aspirientje. Zonder hoofdpijn is het een stuk prettiger werken!


 Versnellen of de boot missen?

Ben je installateur of leveranciers van warmtepompen en ben je nieuwsgierig hoe we jouw pijn kunnen verlichten? Op 28 september vertellen we alles over de kansen en noodzaak van AI tijdens ons netwerk- en innovatie-evenement: ‘Versnellen of de boot missen?’ Reken op een middag vol inspiratie, gezelligheid en nieuwe inzichten. Het evenement vindt plaats in Amsterdam-Noord. Geïnteresseerd? Stuur me een mailtje!


Warme groet,


José

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten