In de technische sector zie je steeds vaker dat één specialist niet meer volstaat om complexe vraagstukken op te lossen. Of het nu gaat om water-, elektro- of koeltechniek: de oplossing ligt vaak in het slim combineren van verschillende expertises. In deze blog deelt José Komin haar ervaringen over hoe je disciplines effectief laat samenwerken én waarom dit zo belangrijk is als je tot duurzame oplossingen wilt komen.
Samen bereik je meer dan alleen
Wat ik steeds meer merk bij klanten, is dat je verschillende disciplines nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen. Het is net als in het ziekenhuis – daar heb je ook verschillende specialisten. De cardioloog en de neuroloog weten maar weinig van elkaars discipline af, maar juist als ze de samenwerking opzoeken, bereiken ze het meeste succes. Het gaat om holistisch kijken, om het totaaloverzicht. Met alle technieken die er tegenwoordig zijn, krijg je een veel groter perspectief als je een probleem vanaf verschillende kanten bekijkt.
Stop met wijzen, begin met luisteren
Soms zie ik een complex probleem waarbij iedereen naar elkaar wijst, inclusief de klant. Maar als je dan eindelijk iedereen aan één tafel krijgt, het probleem op tafel legt en mensen naar elkaar laat luisteren in plaats van wijzen, dan ontstaat er iets heel moois. Natuurlijk, het is al een uitdaging op zich om iedereen op hetzelfde moment aan tafel te krijgen. En dan moeten ze ook nog de bereidheid hebben om mee te denken. Maar dat is de enige manier om het probleem van de klant op te lossen en dat is tenslotte waar het om draait, toch?
De kracht van verschillende expertises
Het gaat er niet alleen om dat verschillende disciplines moeten samenwerken. Ook binnen je eigen bedrijf heb je te maken met verschillende krachten – de één is sterker in dit, de ander in dat. Het gaat dus zowel om multidisciplinair als interdisciplinair werken. Je moet elkaars sterke kanten willen kennen én vervolgens ook benutten. Wat ik zie bij mijn eigen mensen: de goede regelaars krijgen vaak meer voor elkaar dan de pure specialisten. Dat komt niet omdat ze technisch beter zijn, maar omdat ze over extra vaardigheden beschikken. Ze kunnen schakelen tussen disciplines en begrijpen verschillende perspectieven.
Een nieuwe generatie technici
We zitten nu in een transitiefase. We hebben nog steeds die echte vakmensen die vanuit hun vak en zelfvertrouwen precies weten wat ze aan het doen zijn. De ‘ouwe rotten’. Maar langzaamaan verschijnt er ook een nieuwe generatie op de werkvloer. Die superspecialistische techneut van vroeger? Die komt steeds minder voor. We hebben nu behoefte aan mensen die wendbaar zijn en zich makkelijk nieuwe dingen eigen maken. Want technieken veranderen, situaties veranderen. Je moet kunnen communiceren, kunnen overleggen. Die skills zijn minstens zo belangrijk als het kunnen vasthouden van een schroevendraaier.
Efficiënt werken is de toekomst
De meeste vrouwen zullen herkennen dat mannen nooit de weg vragen – ze rijden liever drie keer verkeerd. Mijn vader deed het niet, mijn man doet het ook niet. Maar dat is zó inefficiënt en zonde van je tijd. Dat geldt ook in de wereld van techniek. In deze tijd van schaarse mensen en middelen moeten we zo efficiënt mogelijk met onze tijd omgaan. Daarom breek ik een lans voor samenwerken: laat iedereen doen waar hij goed in is, maar wel met aandacht voor de ander. Vraag feedback, stap uit je comfortzone en durf te leren van anderen.
Samen kom je verder
Ben je een zachtgekookt ei als je soft skills toepast? Absoluut niet. Het maakt je juist tot een completere professional. Want of je nu een waterpomp installeert of een koelinstallatie ontwerpt: in deze tijd kom je er niet meer met alleen technische kennis. Je hebt elkaar nodig om tot de beste oplossingen te komen. Dat is op zich niet nieuw, daarover schreven we jaren geleden al, maar het wordt met de dag urgenter. De techniek ontwikkelt zich razendsnel, vraagstukken worden complexer en klanten verwachten steeds snellere en betere oplossingen. Juist daarom is het nu belangrijker dan ooit om over je eigen vakgebied heen te kijken en samen te werken. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.
Met warme groet,
José Komin