Je gaat altijd iets leren, je weet alleen nog niet wat!
Innovatie begint met nieuwsgierigheid. Dat weten Paul Kragten (Van Duijnen Horeca Service) en Henk Komin (IJskoud/FreezerData) als geen ander. Beiden zetten data en AI in om verspilling tegen te gaan en processen te optimaliseren. Maar hoe werkt dat in de praktijk? En wat kunnen andere ondernemers hiervan leren? In dit duo-interview bespreken ze hun visie, uitdagingen en de toekomst van slimme technologie in hun branche.
De kracht van data: slimmer tappen en koelen
Paul en Henk hebben op het eerste gezicht verschillende specialismen. Van Duijnen is marktleider in dranktechniek en helpt horecazaken efficiënter tappen, terwijl FreezerData koelinstallaties monitort en optimaliseert. Maar hun gemene deler? Een hekel aan verspilling.
“Een biertje tappen lijkt simpel, maar er gaat vaak veel verloren. Onze systemen zorgen ervoor dat ieder drankje precies wordt afgemeten, in de kassa komt en van optimale kwaliteit is,” legt Paul uit. “Dat kan ondernemers tot wel 45.000 euro per jaar schelen. Toch was ik lang roepende in de woestijn en duurde het jaren voordat de horeca het belang hiervan inzag.”
Henk herkent dat: “Als voormalig technisch directeur bij IJskoud komt ik uit de koeltechniek, en daar draait het om betrouwbaarheid. Een frisdrankbad moet de juiste temperatuur hebben en een CO2-tank voor brandblussystemen mag niet te warm worden. Dankzij AI kunnen we storingen voorspellen en ingrijpen voordat er problemen ontstaan. Dit scheelt onnodige downtime, schade en verlies, maar maakt ook dat we onze schaarse monteurs zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten.”
AI als stille kracht achter de schermen
Beide ondernemers geloven in de kracht van data en kunstmatige intelligentie. “Wij bouwen momenteel een datalake waarmee we op basis van heel veel data van heel veel klanten trends kunnen analyseren en onze klanten proactief kunnen adviseren,” zegt Paul. “Bijvoorbeeld: als je ziet dat op een elektronische biertap vaak de bijtap-knop gebruikt, dan is er iets mis met de installatie. Die kennis delen we direct met klanten.”
Henk vult aan: “Bij onze klanten in de horeca, pharma en industrie monitoren we de koelinstallaties. We kunnen op afstand zien of een compressor efficiënt draait en of er afwijkingen zijn. Soms ontdekken we problemen die niemand ter plaatse kan vinden, zoals een verkeerd afgevulde tank of een miniem koelmiddellek. Kleine dingen die een mens niet opmerkt, maar zo’n systeem wel. En die hele grote en kostbare gevolgen kunnen hebben als ze niet op tijd ontdekt worden.”.
AI als hulpmiddel, niet als vervanger
Maar betekent dit dat monteurs en barpersoneel straks overbodig worden? Zeker niet, zegt Henk. “AI is een hulpmiddel, geen vervanger. Het helpt ons de monteurs van IJskoud en andere klanten efficiënter in te zetten en installaties slimmer te onderhouden.”
Paul knikt: “Het prijsverschil tussen reactief en proactief onderhoud is nu nog te klein, zodat ondernemers het nut van investeren in innovaties niet voelen. Maar monteurs worden schaarser en dus duurder. Het kantelpunt komt eraan. En als je nu niet investeert, loop je straks achter.”
De belangrijkste les? Gewoon doen.
Wat is hun advies aan ondernemers die AI en data willen omarmen? Paul: “Laat je voorlichten en ontdek de mogelijkheden. Wat je bedrijfstak ook is, AI en andere innovaties gaan heel veel impact hebben. Je zult versteld staan.”
Henk voegt toe: “Mis de boot niet. De taxiwereld heeft Uber niet zien aankomen en zo’n zelfde constructie waarmee je in een klassieke business ineens overbodig wordt gemaakt, kan vrijwel iedere dienstverlener overkomen. AI kan – en gaat – je helpen, maar je moet wel leren ermee te werken.”
Paul sluit af met een rake conclusie: “Je gaat altijd iets leren, je weet alleen nog niet wat!”