Eigenlijk is het vreemd. Als je als consument een koelkast koopt dan kijk je naar de verplichte energielabels A tot en met G. (A is daarbij het zuinigst). Maar in de wereld van grote koel- en vriescellen, waarvan we er duizenden geïnstalleerd hebben in Nederland, bestaat een dergelijk label niet. De stijging van energieprijzen is een actueel onderwerp. Daarom leggen we graag uit hoe we zorgen voor beheersbaar energieverbruik bij onze klanten.
De basis: Een check op het algehele functioneren
Bij het technisch beoordelen van elke koel- of vriesinstallatie starten we allereerst met het beantwoorden van een aantal basisvragen. Doet de installatie wat het belooft heeft? Zijn de schakelingen van compressoren goed? Klopt de temperatuur? Wordt er schoon gewerkt? Is er preventief onderhoud uitgevoerd? En nog heel veel meer. Zie dit maar als een jaarlijkse APK die we bij elke klant uitvoeren. Het blijft echter een momentopname. Bovendien gaat bij verouderde koel- of vriesinstallaties pas een rood lampje branden als een functie volledig is uitgevallen. Dus kan het beter.
Innovatie in ons ‘coole’ vakgebied
We leven in het tijdperk van Internet of Things (IoT). Dat betekent in z’n algemeenheid dat steeds meer apparaten aan het internet gehangen kunnen worden. Met als groot voordeel dat het beoordelen van een prestatie geen momentopname meer is, maar 24/7 en 365 dagen per jaar uitgevoerd kan worden. Een vergelijking met de auto-industrie: In het verleden moest je een auto gelijk aan de kant zetten als er een rood lampje ging branden, nu gaat er een oranje lampje branden en wordt je preventief gewaarschuwd. Sterker nog, een Tesla ‘belt’ zelf de garage. Precies zo werkt het tegenwoordig in ons vakgebied. Technologie staat in dienst van de mens zeker ook als het om koelen en vriezen gaat.
Data speelt een cruciale rol
Bij IJskoud houden we van voorspellen en voorkomen. Daarom verzamelen we continue data met sensoren, zoals het aantal schakelingen van compressors, de draaitijden van compressors, temperaturen van onderdelen, drukgegevens van pers- en zuiggas en nog heel veel meer. Het is steeds minder een mens die bepaalt of een koel- of vriesinstallatie een energiezuinige prestatie levert maar een algoritme van een computer. Door kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten ontstaan steeds betere systemen; computers worden zelflerend (ML, Machine Learning) en met de verzamelde data kunnen we nog betere koel- en vriesinstallaties bouwen.
kan zowel Ijskoud als de klant inzien dat er geen problemen meer aanwezig zijn.
Energiebeheersing van de toekomst
IJskoud is steeds vaker een preventief servicebureau en niet alleen projectbureau. Klanten worden op tijd gewaarschuwd. Bijvoorbeeld als er temperatuurverschillen optreden op plekken waar menselijk weefsel of vaccins zijn opgeslagen. Monitoring en onderhoud voorspellen gebeurt door ons met kennis van FreezerData. Waarom energiebeheersing van de toekomst vaker door computers gebeurt? Dat is uit te leggen met een eenvoudig voorbeeld: als een koeltechnicus letterlijk kijkt naar twee identiek uitziende installaties dan kan hij niet gelijk een beoordeling maken. Een computer herkent de verschillen tussen deze twee installaties in slechts milliseconden. Energiebeheersing van de toekomst gaat daarom nog meer over Internet of Things (IoT), Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI). Met een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, gecombineerd met toenemende vergrijzing, is de inzet van technologie wat ons betreft een slimme keuze…
Een warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud