De koeltechniek is nog altijd vooral een mannenwereld. De beperkte instroom van vrouwen zorgt er mede voor dat de balans tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen node wordt gemist, aldus José Komin, mede-eigenaar van IJskoud.
“Zoals u hier wel vaker hebt kunnen lezen, heb ik vijftien jaar geleden de overstap gemaakt vanuit de zorg naar de techniek. Daarvoor gaf ik leiding in een ziekenhuis. Dat ziekenhuis was een redelijk geoliede machine waarin iedereen een duidelijke rol had. De specialisten (vaak mannen) waren extreem goed in hun vak. Zij konden mede excelleren omdat er om hen heen een heel organisatorisch team werkte (vaak vrouwen) dat alle randzaken van ze weghield, zodat zij zich konden focussen op hun specialisme. Voor mij als eindverantwoordelijke was dat heel prettig werken. Ik denk nog weleens met weemoed aan die periode terug. Wat was alles lekker in balans … dacht ik.
Waarom deze trip down memory lane? Dat zal ik u vertellen. Bij IJskoud heb ik ook een heel team van gedreven specialisten. Allemaal jongens/mannen die extreem goed zijn in hun vak en die met een bijna monomane focus dat vak willen uitoefenen. Maar wat ik zo node mis is dat vrouwelijke organisatietalent er omheen. Doordat er zo weinig instroom is van vrouwen in de techniek, moeten in ons vak de specialisten veel om hun werk heen zelf regelen. Ze moeten generalistisch werk doen, terwijl ze nou juist specialisten zijn.
Op dit moment werken bij IJskoud zeven vrouwen, op dertig mannen. Wat mij betreft is dat veel te weinig. Ik zou zo graag meer vrouwen in ons bedrijf zien. Niet uit verbeten feminisme, maar omdat ik heilig geloof in de balans tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Tussen specialisten en generalisten. Tussen ‘blauwe’ monteurs en ‘gele/groene’ ondersteunende diensten. Maar ja, waar zitten die vrouwen?
Waarom kiezen zo weinig vrouwen voor een baan in de techniek? Terwijl ze juist in ons vak zoveel verschil kunnen maken! In volledige gelijkwaardigheid, dus ook op specialistische functies, maar met oog voor – en gebruikmaken van – de onderlinge verschillen. In het ziekenhuis heb ik gezien hoe een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen en energie tot het beste resultaat leidt. En dat inzicht zou ik graag in de koeltechniek toepassen.
Is dit een verkapte vacaturetekst? Neuh … zie het liever als een hartenkreet. Of als brandbrief, dat mag ook. Ik hoop simpelweg dat we ons bijzondere, mooie, inspirerende vak nog leuker kunnen maken. Hoe? Door het werk beter in balans te brengen. Met meer vrouwen dus.
(Maar ja, nu ik toch de aandacht heb … mocht jij als ambitieuze vrouw in de techniek nou toevallig op zoek zijn naar een nieuwe baan: je weet me te vinden. Ha!)”
Warme groet,
José Komin