‘We moeten met z’n allen meer holistisch kijken naar techniek’

We moeten met z’n allen meer holistisch kijken naar techniek
José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Einstein zei het al aan het begin van de twintigste eeuw: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het probleem heeft veroorzaakt.’ Zo werkt het ook in de koel- en klimaattechniek. In de kern is het pure wetenschap, maar we hebben altijd met de menselijke factor te maken. José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, pleit dan ook voor een holistischer kijk op koudetechniek. Alleen als we verder kijken dan onze koude neus lang is, en ook andere disciplines betrekken, komen we verder.


Koudetechniek is natuurkunde

Koudetechniek is natuurkunde. Het klimaat in een koel- of vriescel, een shockfreezer of ijsmachine is afhankelijk van tastbare feiten als vocht en omgevingstemperatuur. Maar je hebt natuurlijk altijd te maken met een menselijke factor. Als iemand ergens een deur open laat staan, verliest de machine kou, dat is logisch. Binnen de koeltechniek zijn we dus afhankelijk van veel factoren, zo bleek ook toen er problemen ontstonden met bijvoorbeeld de luchtbehandelingskast bij Café Nol. Als je maar naar één aspect kijkt – bijvoorbeeld de verdamper die in het ijs zit – en je vergeet andere factoren mee te nemen, kun je een heel verkeerde diagnose stellen.


Het probleem is nooit het probleem

Enige tijd geleden had een van onze klanten te maken met vochtproblemen in zijn koelcellen. Er hingen voortdurend waterdruppels aan het plafond. Alle instellingen waren goed, en tsja, wat moet je dan? Alleen door onze holistische aanpak en verder te kijken dan alleen de installatie zelf, kwamen we erachter dat onderdruk in het pand de oorzaak was. Bij mechanisch geventileerde ruimtes kan de druk in de ruimte lager zijn dan de atmosferische druk. Als je dan niet goed ventileert, wordt de vochtige buitenlucht naar binnen gezogen en ontstaat er vocht. Dat is niet op te lossen in de cel zelf. Dat dat de oorzaak is, ontdek je niet als je op je eigen eilandje blijft zitten, daar kom je alleen achter door met de verschillende disciplines in gesprek te gaan. Einstein zei niet voor niets: ‘Je kunt het probleem niet oplossen met de denkwijze dat het probleem heeft veroorzaakt.’ Door goed naar elkaar te luisteren en je te laten inspireren door anderen, kom je verder.


Kennis is key

Wij leren onze monteurs en andere collega’s dan ook holistisch te kijken. Alles is met elkaar verbonden, niet alleen de meet- en regeltechniek en elektrotechniek, maar ook de mens. Als zich een spanningsdip voordoet in het net, kan dat zorgen dat de koelinstallatie gaat afwijken van de gewenste temperatuur. Je moet het hele systeem begrijpen en daar is kennis en inzicht voor nodig. Opleiding is key, maar dan wel heel praktijkgericht. Dan leer je het meest.


Een warme groet,


José Komin

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten