Deglobalisering…kunnen we minder afhankelijk worden van fabrikanten?

Kunnen we minder afhankelijk worden van fabrikanten?
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Google eens op de woorden ‘leveringsproblemen’ of ‘wereldwijd tekort’. Je zult ervaren dat grondstoffen, voedsel, technologische chips, computers en nog heel veel meer niet op tijd geleverd worden. In grote Chinese havens stapelen containers zich op, vanwege corona, en door een oorlog in Oekraïne worden transporten om politiek economische redenen stilgelegd. We zullen allemaal meer geduld en vooral ook begrip moeten hebben, zowel zakelijk als privé.


Stelling

Voordat ik uitleg hoe wij hier bij IJskoud mee omgaan en daardoor minder afhankelijk worden van fabrikanten, wil ik allereerst een stelling deponeren:


Zijn we in Nederland en de rest van Europa te afhankelijk geworden van fabrikanten die grotendeels uit Azië komen?


Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit actuele onderwerp, maar ook naar mogelijke ervaringen.


De situatie bij IJskoud

Ook wij zullen aan klanten soms om geduld moeten vragen. Bijvoorbeeld als het gaat om airco installaties of onderdelen die vanuit andere werelddelen naar ons verscheept worden. Gelukkig is er ook positief nieuws en is er ook sprake van veel maatwerk in ons vakgebied van koelen en vriezen. De kennis over koudetechniek is aanwezig waardoor we zelf vaak de ‘op-maat-fabrikant/reparateur’ voor klanten zijn. Meer hierover kun je teruglezen via deze link. Bovendien verbeteren we de prestaties en levensduur van koelapparatuur door uitval te voorspellen en te voorkomen, dat doen wij met FreezerData. Hoe langer je apparatuur kunt gebruiken, hoe minder grondstoffen je nodig hebt.


Mijn boodschap

Mijn boodschap is dat we In Nederland meer zouden moeten inzetten op duurzaamheid door vaker lokaal te produceren en de supply chain in te korten. ‘Deglobalisering is de nieuwe trend’, las ik laatst in een artikel van het FD, maar blijkbaar slagen we daar met z’n allen nog onvoldoende in.


Belangrijk bij het mogelijk maken van deglobalisering is geld investeren in het ontwikkelen van kennis en het aantrekkelijker maken van technische beroepen. Want wie de techniek begrijpt, kennis heeft van IT en daardoor in staat is om te innoveren die heeft de toekomst. Om die reden is ook IJskoud Academy opgericht; op het moment dat je zelf ergens verstand van hebt, dan ben je veel flexibeler en minder afhankelijk van anderen is mijn persoonlijke conclusie.


Ga jij ook iets doen om minder afhankelijk te zijn van fabrikanten? Ik praat er graag eens over door…


Een warme groet,


José Komin, directeur


IJskoud B.V.

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten