Logo IJskoud

IJskoud – Blog terugblik 2019

jose komin
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

“De toekomst van koudetechniek is niet meer wat ie geweest is”

De koudetechniek is volop in beweging en als directeur van koudebureau IJskoud BV zit José Komin middenin de actie. Zij reflecteert op de ontwikkelingen in het vakgebied.

José Komin: “Er verandert heel snel heel veel in de koudetechniek. Het quotum op koudemiddelen dat vanuit milieuoogpunt door de overheid is ingesteld, betekent dat we naar nieuwe middelen en nieuwe systemen moeten. Niets is meer vanzelfsprekend, we beginnen bij iedere klant weer op nul. Dat vraagt nieuwe competenties van medewerkers. Het is spannend, maar ook heel interessant. Het geeft ons als IJskoud bovendien de mogelijkheid om echt onze autoriteit en meerwaarde te bewijzen.”

Nu, nu, nu!

“Tijd wordt een steeds belangrijkere factor in ons werk. Als marktleider in de regio Amsterdam krijgen wij heel veel aanvragen. Daar zijn we blij mee, maar in het bol.com-tijdperk wil iedereen binnen een paar uur antwoord. Zo werkt het niet. Technische vraagstukken oplossen kost tijd, zeker als terugvallen op bekende oplossingen niet meer werkt. De communicatie met klanten wordt dus steeds belangrijker.”

Burn-out preventie

“De druk op servicebedrijven is hoog. Milieuvoorschriften, krappe deadlines, mondige opdrachtgevers… Daarom zijn wij een burn-out preventietraject gestart voor onze medewerkers. Techneuten zijn in de regel vrij introvert. Bij IJskoud vinden wij het bovendien belangrijk om te werken met kansarme mensen en statushouders, om hen zo een kans te geven in het arbeidsproces. Dat is heel leuk en leerzaam, maar ook uitdagend. Daarom gaan we het gesprek aan. Wat doet druk met je? Hoe ga je om met verwachtingen, successen en tegenslagen? We leren onze medewerkers zich wapenen tegen stress en druk.”

IJskoud Academie

“Het is geweldig om te zien hoe zo’n traject veel resultaat boekt en hoe mensen die anders wellicht uit de techniek zouden stappen, behouden blijven. Dat is heel belangrijk. Iedereen klaagt dat er geen technische mensen beschikbaar zijn. Tegelijkertijd heb ik veel sollicitanten die niet per se het juiste cv hebben, maar wel skills die ze verder zouden kunnen ontwikkelen. Zo is het idee ontstaan voor de IJskoud Academie, die dit jaar gestart is. Uitgangspunt is dat we niet kijken naar wat mensen niet kunnen, maar naar wat ze wel kunnen en hoe we die skills snel praktisch toepasbaar kunnen maken in de koeltechniek. Door mensen snel te ontwikkelen en aan het werk te zetten, krijgen ze zelfvertrouwen en ontstaat er ambitie.”

Mogelijkheden en kansen

“Waar het volgens mij op neerkomt is dat we als branche op een andere manier moeten opleiden en op een andere manier moeten kijken naar mogelijkheden en kansen. We moeten mensen en techniek op een laagdrempelige manier aan elkaar verbinden. Zo leiden wij bijvoorbeeld de facilitaire diensten van onze klanten op. Daar krijgen we weer hele mooie samenwerkingen uit, omdat je elkaars taal spreekt en elkaar beter begrijpt. Van wederzijds begrip wordt alles leuker!”

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten