Kansen én karmapunten

jose komin
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Door onze grenzen en harten te openen voor vluchtelingen die een veilige plek zoeken, verrijken we onze cultuur, krijgen we nieuwe inzichten en scoren we karmapunten, stelt José Komin, mede-eigenaar van IJskoud. Maar ook als ondernemer ziet ze er voordelen van.

 

“De laatste jaren wordt de anti-immigratiediscussie in Nederland steeds feller gevoerd. De protesten (of beter: rellen) in Harskamp rond de komst van Afghaanse vluchtelingen na de terugtrekking van de Amerikanen uit dat land, waren wat mij betreft een absoluut dieptepunt. Hoewel wij in Nederland genoeg uitdagingen hebben, mogen we allemaal nog altijd blij zijn dat onze wieg in dit veilige en goed georganiseerde landje stond. Mijns inziens worden we er bovendien echt niet slechter van als we hulp bieden aan mensen die in (levens)nood zitten. Ik geloof in compassie, en misschien ook wel in karma.

Maar niet alleen uit medemenselijkheid denk ik dat het belangrijk is om georganiseerde immigratie toe te juichen. Ook als ondernemer zie ik er de voordelen van. Zoals vaste lezers van mijn column zullen weten, hebben wij bij IJskoud verschillende nationaliteiten en statushouders in dienst. Deze jongens en mannen zijn niet alleen heel aardig en zeer gemotiveerd om hun bijdrage te leveren aan de maatschappij die hen heeft opgevangen, het zijn ook gewoon hele goede techneuten.

In het Financieele Dagblad las ik deze week weer hoe moeilijk het Nederlandse mkb het heeft. Volgens het rapport Staat van het mkb 2021 van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap gaat de gezondheid van het mkb achteruit. Mkb-bedrijven dreigen de boot te missen bij grote veranderingen zoals vergroening, elektrificering en digitalisering. Eén van de belangrijkste oorzaken is het gebrek aan goede medewerkers. Hoewel het paradoxaal klinkt, zijn wij als Nederlanders ‘te hoogopgeleid’ geraakt. We zijn topzwaar geworden, met heel veel competente managers en ondernemers, maar te weinig mensen die op de werkvloer het werk uitvoeren.

Als rasoptimist zie ik hier mogelijkheden. Door onze grenzen – en harten – te openen voor vreemdelingen die een veilige plek zoeken, verrijken we onze cultuur, krijgen we nieuwe inzichten en scoren we allemaal onze karmapunten. Als we dan ook nog eens onze bedrijven openen voor deze gemotiveerde, praktisch opgeleide mensen, geven we het noodlijdende mkb een flinke impuls, lossen we onze chronische personeelstekorten op en kunnen we alsnog investeren in de groeimarkten van morgen. Een klassieke win-win-situatie, toch?”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten