3 uitspraken van een inspirerend tech talent

3 uitspraken van een inspirerend tech talent
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Mensen vooruit helpen zat altijd al in zijn genen. Niet alleen voor klanten, maar ook collega’s staat hij klaar. Is er ergens een probleem? Hij lost het op. In gesprek gaan, echte aandacht en vasthoudendheid kenmerken hem. Dit is het verhaal van Ivan Kousbroek. Zo’n twintig jaar geleden kwam hij in dienst als service monteur, hij werd vervolgens servicemanager en inmiddels beantwoordt hij als docent ook vragen van studenten op de IJskoud Academie. Tijdens een spontaan gesprek schreven we enkele van zijn uitspraken op.


“Elektrisch schakelen wordt helaas te weinig geleerd”

Ivan is iemand die ervan houdt om aan techniek te sleutelen. Als kind bouwde hij al elektrische schakelkasten en ging net zolang door totdat hij het resultaat kreeg wat hij wilde bereiken. “Wat ik helaas constateer is dat de jonge generatie vaak niet weet hoe elektrische componenten in elkaar zitten; het wordt op de mbo te weinig geleerd. Toch zullen er altijd mensen nodig zijn die begrijpen dat ‘analyseren, puzzelen en uitzoeken’ belangrijke eigenschappen zijn om nieuwe componenten ook in de toekomst te kunnen bouwen.”


Kennis kunnen delen was daarom een belangrijke drijfveer om zijn bijdrage te leveren aan de IJskoud Academie. Ivan hoop hiermee dat er ook meer ‘doeners’ komen in plaats van denkers, want doeners zijn in de technische sector schaars. “Er liggen voor hen vooral kansen om een waardevolle bijdrage te leveren in de koeltechniek”, aldus Ivan.


“Pas als je weet wat iemand echt wil, moet je er energie in stoppen”

Ivan vindt het belangrijk om dagelijkse sleur te voorkomen; enthousiasme, ergens de lol van inzien en afwisseling is veel belangrijker. “Alles begint wat mij betreft bij goed luisteren, want dan pas kun je inschatten wat iemand wel of niet wil bereiken. Energie stoppen in wat iemand niet wil, dat heeft geen zin.” Met deze levenshouding probeert Ivan elke dag zowel klanten als collega’s in hun kracht te zetten.


“Als je gek bent op techniek en mensen helpen dan staat je een mooie toekomst te wachten”

Ivan hielp in zijn jeugd een dirigent van het kerkkoor van zijn ouders met het branden van cd’s en het maken van handige afspeellijstjes. Het was ongemerkt de springplank naar IJskoud, want deze dirigent was de oom van Henk Komin. Zo ontstond het eerste contact. Daarvoor had hij al bij een klein installatiebureau gewerkt. “Als je je echt wilt specialiseren in de koeltechniek probeer dan bij IJskoud te komen”, werd Ivan verteld. We zijn blij dat het gelukt is.


Nu twintig jaar later heeft Ivan meegeholpen aan het bouwen van de ‘IJskoud Mechanics App’ die onze koeltechnici gebruiken, maar hij doet veel meer. “Regeltechnisch ben ik verantwoordelijk voor de grotere koelinstallaties en werk ik nauw samen met Henk Komin aan projecten van Freezdata. We bedenken, ontwerpen en installeren moderne datagedreven koelsystemen die onze klanten vooruit helpen”, sluit Ivan af.


Met Ivan’s toekomst zit het wel goed!


Ken je een energiek persoon die in de wereld van klimaatbeheersing wil werken, of ben je het zelf, dan ben ik altijd geïnteresseerd in een goed gesprek.


Een warme groet,


José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten