IJskoud houdt Hollandse herfst buiten de deur tijdens expositie in De Nieuwe Kerk.
Kostbare en kwetsbare kunstwerken vereisen een perfect en vooral constant binnenklimaat om schade aan objecten door temperatuur en luchtvochtigheid te voorkomen. Voor De Nieuwe Kerk in Amsterdam ontwikkelde IJskoud een gesloten systeem, waarin kunst in optimale klimaatomstandigheden geëxposeerd kan worden. De klimaatinstallatie is onzichtbaar en fluisterstil, zodat bezoekers ongestoord genieten van prachtige kunstobjecten.
Henk Komin - Directeur Onderzoek en Ontwikkeling
In 2011 ontwikkelden we voor De Nieuwe Kerk een unieke klimaatinstallatie voor de expositie van de Dode Zee-rollen. Als basis bouwden we een apparaat waarmee later ook het beroemde schilderij ‘The Last Supper’ (Pink) naar Amsterdam gehaald kon worden.
Het klimaat in De Nieuwe Kerk is vrijwel gelijk aan het klimaat buiten de kerkdeuren. Toch moesten temperatuur en relatieve luchtvochtigheid rond het schilderij constant blijven. Ofwel, de installatie moest het linnen schilderij beschermen tegen de Hollandse herfst.
We sloten het apparaat aan op een vitrine en regelden alles perfect in voor dit kunstwerk. Via gleuven aan de boven- en onderkant werd lucht aan- en afgevoerd. Een gesloten systeem waar de bezoeker niets van merkt: de hele installatie is onzichtbaar én fluisterstil.
De klimaatinstallatie levert De Nieuwe Kerk exposities op die voorheen buiten bereik lagen, zoals een drieluik van Francis Bacon. Elk object of relikwie krijgt nu een eigen klimaat – zelfs binnen het open systeem van het monumentale kerkgebouw.
Beter een goede buur dan een verre vriend: vakspecialisten versterken elkaar.
Vier koelsystemen en een gewonnen race tegen de klok. Zomers koel, ’s winters warm.
Schrijf u in en ontvang nieuws in uw inbox.
Copyright 2021