De toekomst van ons vak? Die is niet meer wat ‘ie geweest is

José Komin - Algemeen Directeur
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

De stijgende gasprijzen zorgen niet alleen voor onrust bij consumenten, maar ook bij ondernemers. Bij IJskoud merken ze dit aan de snel groeiende interesse naar energiezuinige installaties. Volgens José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, moeten we waken voor paniekvoetbal: ‘Laten we meer van onze tijd en aandacht besteden aan het werven en opleiden van jonge monteurs.’

“Nu de gasprijzen de pan uit rijzen, krijg ik dagelijks telefoontjes van klanten en potentiële klanten. Gedwongen door de hoge energieprijzen zijn ondernemers met spoed op zoek naar energiezuinigere systemen. “Kunnen we niet een warmtepomp installeren in plaats van onze cv? De prijzen gaan door het dak!”

Nu klinkt dat simpel, maar het is lastiger dan je zou denken. Om een cv-systeem om te bouwen naar een warmtepompsysteem moet je alles opnieuw bedenken, engineeren, bouwen, et cetera. Dat kost tijd, geld en aandacht, en die mankracht hebben wij – net als veel van onze collega’s in de koudetechniek – simpelweg niet over. In ieder geval niet genoeg om op stel en sprong dit soort acute vragen op te lossen zonder onze monteurs over de kling te jagen.

Ik zie hier een parallel met een ander probleem in ons vakgebied. Namelijk dat wij als ondernemers heel veel willen en verwachten – liefst gisteren nog – maar zonder dat we eerst eens goed nadenken over hoe dat allemaal zou moeten werken en wie dat allemaal moet bouwen. En, misschien nog wel belangrijker, wie dat allemaal moet onderhouden.

Door digitalisering, data en algoritmes heeft de techniek de afgelopen jaren een enorme sprong voorwaarts gemaakt. De techniek is heel slim geworden, maar de mensen die die techniek moeten bouwen en onderhouden, hebben we verwaarloosd. We hebben dus heel veel hightech apparatuur en systemen bedacht en verkocht, maar zijn de bijbehorende monteurs vergeten op te leiden. En als gevolg daarvan zetten we de paar mensen die die dingen wel begrijpen enorm onder druk. We gaan niet duurzaam met onze mensen om, die daardoor links en rechts uitvallen. We zijn in de valkuil gestapt van onszelf continu willen verrijken en verbeteren, zonder dat we de consequenties volledig hebben overzien.

Daarom roep ik, wellicht tegen beter weten in, op tot kalmte. Laten we niet in paniek raken door de stijgende gasprijzen en nu allemaal installaties aan onze klanten beloven die niemand kan – of wil – onderhouden. Laten we rust, tijd en aandacht nemen om goed te bekijken wat we wel en niet kunnen. En laten we vooral, in plaats van allemaal te gaan paniekvoetballen, meer van onze tijd en aandacht besteden aan het werven, enthousiasmeren en opleiden van jonge monteurs. Want uiteindelijk is niet die nieuwe, slimme warmtepomp de toekomst van ons mooie vak, maar die jongen of dat meisje die ‘m moet gaan bouwen en onderhouden.

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten