Digitaal platform van IJskoud wint NVKL Koeltrofee 2024

Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Tijdens vakbeurs VSK, die van 6 t/m 9 februari plaatsvond in Jaarbeurs Utrecht, heeft NVKL de tweejaarlijkse Koeltrofee uitgereikt. Winnaar IJskoud ontving de trofee uit handen van scheidsrechter Bas Nijhuis. Het Amsterdamse bedrijf deed mee met FreezerData als inzending; een digitaal platform dat data uit een koelinstallatie verzamelt en inzichtelijk maakt.

De NVKL Koeltrofee wordt sinds 1989 elke twee jaar – tijdens de VSK – uitgereikt aan een bedrijf dat een innovatie in de koude- en/of klimaattechniek heeft gerealiseerd. De inzendingen voor de trofee worden daarbij beoordeeld op hun praktische toepasbaarheid en de mate waarin ze tot technische, economische en/of maatschappelijke resultaten leiden. Voor de trofee van 2024 heeft de jury, die onder leiding stond van Fons Pennartz, negen inzendingen beoordeeld en er drie finalisten uit geselecteerd. Naast IJskoud waren dit Van Kempen Koudetechniek en ACR Klimaat.

Digitaal platform

Uiteindelijk werd de inzending van IJskoud, FreezerData, tot winnaar uitgeroepen. FreezerData is een digitaal platform dat via een universele sensorset alle relevante data van een koelinstallatie verzamelt en omzet in realtime inzicht, zowel voor de monteur als de eindgebruiker. Met de data kan voorspellend onderhoud worden uitgevoerd, zodat de kosten van onderhoud dalen, uitval tot een minimum wordt beperkt en de monteur wordt ontlast – belangrijk in tijden van personeelstekort. De innovatie, het maatschappelijk nut en de schaalbaarheid van de uitrol ervan waren overwegingen van de jury om IJskoud uit te roepen tot winnaar.

Naast IJskoud behoorden Van Kempen Koudetechniek en ACR Klimaat tot de finalisten voor de Koeltrofee. Van Kempen Koudetechniek deed aan de wedstrijd mee met VK-EPEX, een systeem waarmee een installatie kan worden aangestuurd aan de hand van de energieprijs – wat energiekosten bespaard. ACR Klimaat nam deel met de nieuwe Triple Aqua-warmtepomp met CO₂- scrollcompressor. Deze warmtepomp draait op een natuurlijk koudemiddel, maar is minder complex dan de meeste huidige CO₂-systemen, zodat hij in grotere DX-klimaatsystemen kan worden toegepast.

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten