Logo IJskoud

Einde van een leerzame periode

jose komin
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Na haar derde lustrum als directeur van IJskoud geeft José Komin het stokje over. Hoewel ze betrokken blijft bij het bedrijf, laat ze nu wel ‘haar kindje een beetje los’, zo schrijft ze in haar column.

“Vijftien jaar geleden ben ik vanuit de zorg in het bedrijf van mijn man gestapt. Als hardcore techneut wilde hij zich volledig kunnen richten op de techniek en zich niet druk hoeven maken over het runnen van een bedrijf. Nu had ik wel leidinggevende ervaring, maar dan in een compleet andere bedrijfstak. Toch durfden we samen deze enorme sprong in het diepe aan.

Dit jaar vier ik dus mijn derde lustrum als ondernemer. Ondernemen is een continue zoektocht naar waar je goed in bent, naar wat goed is voor je bedrijf, naar welke mensen je daarbij kunnen helpen. De afgelopen jaren waren dan ook een rollercoaster van ervaringen, leerprocessen, inzichten en af en toe uiteraard tegenslagen. Soms loop je tegen een muur en moet je een stap terug doen, je wonden likken en het nogmaals proberen.

Het was een heel leerzame periode waarin ik ook heb geleerd dat het belangrijk is om uit je eigen schaduw te kunnen stappen. In de jaren aan het roer heb ik mijn managementskills flink kunnen trainen en inmiddels weet ik ook dat ze voor de volgende stap in de ontwikkeling van ons bedrijf niet toereikend zijn. Dat iemand anders die stap intern wellicht beter kan begeleiden dan ikzelf. Dit concludeer ik zonder spijt of teleurstelling, eerder met trots. Het is als het loslaten van je kersverse brugklasser die voortaan zelf naar school fietst en jouw advies of het vastsnoeren van zijn schooltas daar niet meer voor nodig heeft. Natuurlijke progressie die jou als ouder trots maakt en zorgt dat je meer tijd overhoudt voor andere dingen, maar die ook het einde van een tijdperk betekent.

Die emotie voel ik momenteel ook, maar dan zakelijk. Onze nieuwe operationeel directeur is een kundige vakvrouw die ik met alle vertrouwen de sleutels van ons bedrijf geef. Haar komst betekent dat ik me volledig kan richten op het ondernemen, op de strategie en toekomstplannen van ons bedrijf. Mooie ontwikkelingen dus. Maar ja, dit bedrijf is natuurlijk ook mijn kindje. En door haar komst moet ik dat kindje toch weer een beetje loslaten. Het kindje wordt een puber en zoekt zijn eigen weg. Trots, enthousiasme en, eerlijk is eerlijk, ook een klein knoopje in mijn maag maken dit een opwindende en tegelijk verwarrende periode. Ik zwaai mijn kindje uit en verheug me op de puber die ik ervoor terugkrijg.”

Warme groet, José Komin,
Algemeen directeur van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten