Logo IJskoud

Er is geen schaduw zonder licht

José Komin - Algemeen Directeur
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

De laatste week van het jaar leent zich traditiegetrouw voor een terugblik. Een belangrijke les die José Komin, mede-eigenaar van IJskoud het afgelopen – nogal duistere – jaar heeft geleerd, is dat er geen schaduw is zonder licht. “En hoe groter het licht, hoe kleiner de schaduw.”

“Zo op de valreep van een nieuw jaar is dit een mooi moment voor wat reflectie. We maken de balans op van het afgelopen jaar en maken plannen voor het nieuwe. Als we de afgelopen periode iets hebben geleerd, is het echter wel dat in deze pandemische tijden helemaal niets zeker is. Voor velen van ons, zowel zakelijk als privé, is het leven op dit moment donker en zijn de lichtpuntjes een vaag schijnsel in een onbekende verte.

Hoewel ons bedrijf gelukkig geen grote klappen heeft gekregen, heb ik het afgelopen jaar op persoonlijk vlak de nodige struggles gehad. Lezers van deze column weten dat ik geloof in compassie en verbinding, en dat mijn doel is om de koeltechniek zachter en menselijker te maken. Omdat ik me soms niet begrepen voelde terwijl ik met mijn ideeën de wereld mooier en vriendelijker wilde maken, verdween het plezier echter een beetje. Het werd donkerder. Dat zat in kleine dingen, maar ook in grotere, zoals het wat kwijtraken van de verbinding met mijn omgeving, en soms gevoelens van eenzaamheid.

Ik heb afgelopen jaar dus ervaring opgedaan met de donkere kant. Daar ben ik niet voor weggelopen. Door dieper in mijzelf te duiken, als persoon en als ondernemer, weet ik nu wat mijn energie opslurpte en waar de donkerte vandaan kwam. Dat leverde nuttige lessen op. De belangrijkste les die ik heb geleerd, is dat er geen schaduw is zonder licht. Door te zien wat mijn schaduw maakt, zie ik mijn licht. Die twee elementen voeden elkaar en kunnen niet zonder elkaar. Die les geldt ook voor onze huidige maatschappij, denk ik.

Door de huidige coronasituatie lijden we allemaal steeds meer aan de illusie van machteloosheid. We zijn gaan denken dat onze persoonlijke acties en keuzes weinig uithalen om systemen te veranderen. Maar in mijn opinie zijn we minder machteloos dan we denken. Systeemverandering begint juist bij persoonlijke acties en keuzes. Ik ben niet naïef, er is geen quick-fix om uit de huidige situatie te komen. Maar door meer te focussen op het licht in plaats van op de schaduw, lukt het wellicht wel om onze situatie wat meer te relativeren. Dat kan het allemaal net wat lichter, luchtiger en dragelijker maken.

Zonder ook maar iets af te doen aan de problemen die velen van u momenteel hebben, hoop ik dat we in 2022 allemaal iets vaker gaan kijken naar het licht. In plaats van de zwaarte van de situatie centraal te stellen, kunnen we ook de veerkracht, creativiteit en compassie van mensen een podium geven. Laten we verbinding maken, oprechte interesse in elkaar tonen en proberen meer te luisteren dan te praten. Ik heb namelijk nog een belangrijke les geleerd in dit afgelopen jaar: hoe groter het licht, hoe kleiner de schaduw.”

Ik wens u allen een licht, luchtig en liefdevol 2022!

Warme groet,
José Komin

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten