Logo IJskoud

FreezerData enthousiast ontvangen op FME AI for Industry-beurs

FreezerData enthousiast ontvangen op FME AI for Industry
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

FreezerData, het hightech platform van IJskoud, geeft niet alleen realtime inzicht in het functioneren van koelinstallaties, het kan zelfs voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Essentieel als het gaat om bijvoorbeeld broedstoven, koelkasten voor vaccins en bloedbewaarkasten. Begin december was het team van FreezerData aanwezig op AI for Industry 2022, het jaarevenement van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. In deze blog vertelt Loran Ris, datascientist bij FreezerData, hoe onze slimme monteur is ontvangen.


Nieuwkomers en ‘oude rotten’ in AI ontmoeten elkaar

Wat een cool evenement was het FME AI for Industry 2022 dat 1 december plaatsvond in het Festo eXperience Centre! Tijdens dit jaarevenement van FME ontmoeten nieuwkomers in de wereld van AI en ervaren bedrijven elkaar. Toen Henk Komin, directeur van FreezerData, me vertelde dat hij was uitgenodigd om op deze beurs te staan, was ik dan ook meteen enthousiast. Een prachtige kans om te laten zien waar we staan met FreezerData!


Onderhoud van koelinstallaties optimaliseren en voorspellen

Met FreezerData optimaliseren we het onderhoud van koelinstallaties. Door de technische staat van de installatie en de koelcompressor uit te lezen en data te analyseren, hoeft de monteur van vlees en bloed alleen fysiek naar de installatie toe als er echt iets aan de hand is. De data worden ook ingezet om – met behulp van kunstmatige intelligentie, machinelearning en allerlei slimme algoritmes – de kans op een storing te voorspellen. Zo kan een monteur op tijd interveniëren en onderhoud inplannen vóór er iets misgaat.


Transparante proefopstelling

Voor de beurs hebben we een speciale proefopstelling gemaakt. Die bestond uit een volledig transparante koelinstallatie zodat bezoekers elk component in de installatie konden zien en inzichtelijk werd wat het effect is als je bepaalde aanpassingen maakt in zaken als druk en temperatuur en zo storingen veroorzaakt. Dankzij onze FreezerData-module en zijn slimme sensoren konden we live demonstreren hoe onze oplossing niet alleen storingen registreert, maar ook voorspelt.


Technologisch hoogstandje

Er was heel veel interesse. Iedereen die langsliep, bleef staan om te zien wat er gebeurde. Het is natuurlijk supermooi als je op zo’n beurs, vol knappe koppen en ‘nerds’ die echt wel een technologisch hoogstandje gewend zijn, de interesse weet te wekken. We hebben met een flinke handvol bedrijven gegevens uitgewisseld. Nu is het even afwachten hoe dat zich ontwikkelt.


Win-winsituatie

Wat ons betreft is dit nog maar het begin van wat we met FreezerData kunnen. De komende jaren willen we onze oplossing nog veel slimmer maken. Afgelopen maandag hadden we een grote groep studenten Toegepaste Wiskunde en Datascience van de Hogeschool van Amsterdam op bezoek. Na een korte presentatie en een korte training, gaan zij nu aan de slag om op basis van onze data nog slimmere algoritmes te maken. Hopelijk kunnen we zo FreezerData nog slimmer maken. Zelfs als een algoritme niet het gewenste effect geeft, is dat voor ons heel waardevol om te weten. Op deze manier doen de studenten ervaring op met AI, machinelearning en datascience en helpen ze ons ons product nog waardevoller maken. Dat is wat je noemt een echte win-winsituatie.


Warme groet,


Loran Ris

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten