Logo IJskoud

FreezerData: vandaag al werken aan de koeltechniek van morgen

Loran Ris
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Digitalisering, data en data science zijn niet meer weg te denken uit het moderne leven. En ook in de koeltechniek – van oudsher niet per se de snelst innoverende bedrijfstak van de BV Nederland – bieden deze domeinen talloze nieuwe mogelijkheden. IJskoud wacht die innovaties niet af, maar geeft de toekomst van de koeltechniek zelf vorm. Bijvoorbeeld met FreezerData, het digitale platform dat de afstuderende Engineering-student Loran Ris nu verder komt verbeteren.

Voorspellend onderhoud

FreezerData is een hightech digitaal platform dat storingen voorspelt op basis van innovatieve technologie en algoritmes. Door het functioneren van de koelinstallaties continu te monitoren, voorspelt het systeem wanneer er een storing zal optreden en geeft het aan wanneer er onderhoud nodig is. Dit ‘voorspellend onderhoud’ houdt onderhoudskosten laag en beperkt uitval van apparatuur tot een minimum. Dit betekent minder kosten, meer efficiency en meer duurzaamheid. En dat is precies in het straatje van HvA-student Loran Ris. Hij vertelt: “Ik zit in het laatste jaar van de opleiding Engineering, met een specialisatie in duurzame energietechnieken. Dan moet je denken aan zonnepanelen, windmolens, energiebesparing, etc. Via de minor data science project ben ik in contact gekomen met Henk Komin en Daniël Overdevest, de mannen achter FreezerData. Na dat project vroegen ze of ik mijn afstudeerstage bij FreezerData wilde doen en daar heb ik volmondig ja op gezegd. De komende maanden ga ik het hoofdalgoritme achter het platform verder verbeteren.”

Machine learning

Het interessante aan het algoritme achter FreezerData is dat het zelflerend is. Het algoritme kijkt naar alle voorgaande gevallen waar een storing optrad en voorspelt vervolgens op basis daarvan, en de parameters in de installatie die hij monitort, een mogelijke volgende storing. Loran Ris: “Iedere nieuwe storing gebruikt het algoritme als invoerdata, zodat hij diezelfde storing een volgende keer kan voorkomen. Dit betekent dat het algoritme leert van iedere nieuwe storing en zo dus steeds slimmer wordt.” IJskoud-directeur José Komin is blij met de komst van Loran. Zij vertelt: “Slimme studenten als Loran brengen een nieuwe energie in ons bedrijf. Ze houden ons scherp, openen nieuwe perspectieven en helpen ons de koeltechniek verder te brengen. En daar is het ons allemaal om te doen.”

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten