‘Virtuele koelmonteur’ FreezerData wil opschalen, ook in het buitenland

FreezerData
José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Het hightech AI-gestuurde platform FreezerData ondersteunt op basis van data uit sensoren monteurs bij het – al dan niet op afstand – onderhouden en repareren van koelinstallaties. Daarmee wordt volgens het bedrijf achter het platform een antwoord gegeven op de aanhoudende tekorten aan technisch personeel. Inmiddels ziet het kansen om verder door te groeien, ook buiten Nederland.

FreezerData is voortgekomen uit IJskoud, de Amsterdamse specialist in ‘slim koelen’. Het AI-gestuurde platform is inmiddels bij 66 organisaties geïnstalleerd, waaronder de GGD Utrecht en het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam. De data van bijna 700 actieve sensoren op koelinstallaties zijn de afgelopen periode gebruikt om het concept verder te optimaliseren, onder meer op het gebied van algoritmes. Hierdoor is verdere opschaling nu binnen bereik, waarbij ook naar de Europese markt wordt gekeken.

'Hét antwoord op personeelstekorten'

De initiatiefnemers achter FreezerData positioneren het platform als ‘de toekomst van de koeltechniek’ en zien er hét antwoord op het enorme tekort aan geschoold technisch personeel in. Daartoe combineert het platform twee functionaliteiten. De eerste is de mogelijkheid om voorspellend onderhoud te verrichten op basis van real-time inzicht in de status van apparatuur en installaties. Dat leidt tot efficiënter onderhoud en een substantiële vermindering van uitval en storingen. Daarnaast geeft FreezerData toegang tot de meest recente technische handleidingen en gebruiks- en onderhoudsinformatie van koel- en vriesinstallaties, via een ChatGPT-functie in het platform. In combinatie met de sensordata levert dit iedere koelmonteur direct inzicht op hoe eventuele storingen snel – en waar mogelijk op afstand – kunnen worden verholpen.

Nieuwe generatie koelmonteurs

Volgens Henk Komin, directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij FreezerData, kampen opdrachtgevers allemaal met dezelfde problematiek. “Ten eerste worden er steeds hogere wettelijke eisen gesteld aan koel- en vriesinstallaties, waardoor ze technisch steeds complexer worden. En daarbij hebben we te maken met vergrijzing onder ervaren vakkrachten, waardoor de onderhoudscapaciteit van de koeltechnische bedrijven afneemt. FreezerData wil een antwoord zijn op beide problemen. We zorgen ervoor dat storingen en uitval structureel worden teruggebracht door vroegtijdige signalering. En we maken die complexe techniek beter toegankelijk voor een nieuwe generatie ‘digital native’ koelmonteurs die gewend is alles online te kunnen vinden.”.

Opschaling van het platform

Nu het concept zich de afgelopen tijd bewezen heeft in de markt, wil FreezerData het platform opschalen. Daarvoor is de hulp ingeroepen van de drie ervaren ondernemers Rutger Prent, David Sluis en Gerrit Reinders, die zijn toegetreden tot de Raad van Advies van FreezerData. Komin: “Tot nu toe bedienen we voornamelijk IJskoud-klanten met deze oplossing, maar het platform kan ook heel goed door andere koeltechnische bedrijven worden ingezet. En aangezien de combinatie van complexere techniek en schaarste op de arbeidsmarkt een internationaal probleem is, kunnen dat wat ons betreft ook prima buitenlandse partijen zijn. We staan dus open voor gesprekken met partnerinstallateurs in de koeltechniek.”

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten