Grote daden vragen om kleine daden

jose komin
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Nu de coronacrisis net achter de rug lijkt, is Europa in de ban van een oorlog. Veel mensen zijn murw geslagen en door hun incasserings-vermogen heen, constateert José Komin, mede-eigenaar van IJskoud. “Solidariteit is belangrijker dan ooit. Niet alleen met de mensen in Oekraïne, maar vooral ook met de mensen dicht om ons heen.”

“In de afgelopen twee weken heb ik van drie vriendinnen drie keer hetzelfde boek gekregen: Droom groot, van Eva Jinek. In dit boek interviewt en portretteert de presentatrice pioniers en rolmodellen die uitzonderlijk presteren en bereid zijn om te vertellen welke strijd daaraan voorafging. Ik begrijp waarom ze mij alle drie, los van elkaar, dat boek hebben gegeven. Ik heb zelf ook moeten strijden, tegen tegenslagen, vooroordelen en mensen die ver over mijn grenzen gingen. En net als de vrouwen in het boek heb ik – met wat geluk en heel veel reflectie – die strijd inmiddels achter me kunnen laten.

Anders dan de titel ‘Droom groot’ doet vermoeden, gaan veel van de verhalen juist over kleine momenten. Iemand die net op het juiste moment de juiste dingen zegt en zo poortjes naar nieuwe mogelijkheden opent. Of iemand die net een zetje in de rug geeft als dat nodig is, waardoor een ogenschijnlijk niet te nemen horde toch te slechten blijkt. Grote dromen waarmaken, hangt samen met mensen om je heen die de juiste kleine dingen doen.

Ik geloof dat we op dit moment in een historisch tijdsgewricht leven. We hebben een enorme gezondheidscrisis ternauwernood achter de rug of er dient zich al een potentiële wereldoorlog aan. Ik zie veel mensen om mij heen – klanten, medewerkers, geliefden – die aan het eind van hun incasseringsvermogen zitten. Die, murw geslagen door een eindeloze coronacrisis en al het achterstallige levensonderhoud als gevolg daarvan, geen mogelijkheid meer zien om de dreiging van een oorlog erbij te hebben. Daarom denk ik dat solidariteit momenteel belangrijker is dan ooit. Niet alleen met de mensen in Oekraïne, maar vooral ook met de mensen dicht om ons heen.

Dit is het moment om extra alert te zijn op mensen die het moeilijk hebben. Die collega die wel erg stil is tijdens de lunch. Die klant wiens berichtjes steeds korter worden. Die buurvrouw wiens gordijnen dicht blijven. In deze onzekere tijden is het extra belangrijk hen net even dat zetje de goede kant op te geven. Om te laten weten dat ze gezien en gehoord worden. Om net even de juiste dingen te zeggen en ze erbij te houden.

Teamwork makes the dream work, luidt het cliché. Om onze gezamenlijke grote dromen – vrede, vrijheid, voorspoed – waar te maken, is het cruciaal om ons team compleet te houden. We zitten er samen in, laten we collectief ons best doen om niemand achter te laten.

Warme groet,

José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten