Grote dromen beginnen klein

jose komin
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Zodra een bepaalde standaard is bereikt, voegt meer geld verdienen volgens José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, niet veel meer toe. “Wat dan wel? Voor mij is dat: iets achterlaten. Mijn idealen najagen. Omdat idealen mij richting geven; een doel, een reden.” 

“Onlangs was ik uitgenodigd bij de lancering van Het Idealen Boek van Marnix Geus. Ik volg hem al langer, omdat hij een man naar mijn hart is. Marnix had vroeger een marketingbureau, maar dat heeft hij verkocht. Vervolgens heeft hij The Present opgericht. Dat is een stichting die ondernemers verbindt aan MVO-initiatieven. Zo initieert en ondersteunt de stichting projecten voor vluchtelingen, daklozen, kwetsbare kinderen en nog veel meer.

The Present wordt ondersteund door leden; ondernemers die financieel en in natura bijdragen. Samen werken en samen resultaten halen. Door ondernemers vanuit hun expertise te koppelen aan initiatieven ontstaat een hefboomeffect, omdat die ondernemers in het project in hun kracht staan en dus veel waarde kunnen toevoegen. Maar ook los van The Present zie ik om me heen kleine bewegingen ontstaan waarin ondernemers initiatieven starten die bijdragen aan een betere wereld.

Zelf ben ik onlangs de 50 gepasseerd. Het belangrijkste inzicht dat ik sindsdien heb gekregen, is dat ik merk dat geld verdienen niet het belangrijkste is. Natuurlijk is het  prettig om lekker te kunnen leven, maar zodra een bepaalde standaard is bereikt, voegt meer – in mijn ogen – niet veel meer toe. Wat dan wel? Voor mij is dat: iets achterlaten. Mijn idealen najagen. Omdat idealen mij richting geven; een doel, een reden.

Mijn ideaal is de wereld van de koeltechniek zachter, warmer en leuker maken. Dat doe ik onder andere door de persoonlijke ontwikkeling van mijn medewerkers te stimuleren, successen te vieren en dit mooie vak uit te dragen. Ik leg dus de focus niet op declarabele uren, maar op persoonlijke ontwikkeling, plezier en medemenselijkheid. Vooral omdat ik dat zelf belangrijk vind, maar ook een beetje omdat de nieuwe generatie dat vraagt. Mijn zoon van 20 heeft heel andere idealen dan ik vroeger had. Op zijn leeftijd heeft hij al verschillende crises, een oorlog en een pandemie meegemaakt. Dat heeft grote impact op zijn wereld- en toekomstbeeld. Hij vindt een betere wereld belangrijker dan veel geld, en dat leidt ertoe dat ik me afvraag hoe ik daar met mijn bedrijf aan kan bijdragen. Het antwoord? Doen wat ik het liefste doe: ondernemen.

De inspanningen van Marnix Geus en The Present doen mij inzien dat wij als ondernemers het vermogen hebben verandering in gang te zetten. Door leading by example, door onze medewerkers mee te krijgen en onze collectieve expertise in te zetten voor een betere wereld. Zo kunnen wij een vliegwiel in gang zetten en samen positieve vooruitgang een flinke slinger geven. Ook (hele) grote ambities waarmaken begint met een eerste kleine stap.”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud.  

PS. Weet u niet waar te beginnen? Lid worden van The Present is een eerste mooie stap! 

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten