Heeft u al kennisgemaakt met onze virtuele monteur?

jose komin
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Bij IJskoud is mijn man Henk technisch eindverantwoordelijk. Toen hij in de vroege jaren ’90 opgeleid werd voor automonteur vertelden ze hem al dat hij een van de laatste echte monteurs zou zijn. Monteurs zouden met name onderdelenwisselaars worden; computers zouden het denk- en diagnosticeerwerk overnemen.

Inmiddels zijn we dertig jaar verder en is er in de autotechniek veel veranderd. Zo begon er gisteren in mijn auto een oranje lampje te branden. Waar ik vroeger een rood lampje kreeg als het eigenlijk al te laat was, kreeg ik nu op basis van data uit mijn motor een oranje lampje zodat ik weet dat ik binnenkort langs de garage moet. Dat scheelt nogal wat: met een kapotte auto langs de weg staan of in alle rust langs de garage gaan als het mij uitkomt.

Waar andere branches dit soort nieuwe mogelijkheden enthousiast omarmen en aan het innoveren slaan, lijkt het soms alsof het in de koudetechniek allemaal wat langzamer gaat. Alsof wij ons als branche voornamelijk laten leiden door wetgeving, in plaats van door kansen. Terwijl nieuwe technieken, data, Internet of Things en machine learning ons juist een wereld aan mogelijkheden bieden.

Juist omdat Henk al tijdens zijn opleiding zo helder geschetst kreeg dat zijn rol als monteur eindig was, is hij altijd bezig geweest met innovaties. Hij wilde voorkomen dat hij op een dag ingehaald zou zijn door de realiteit. Vorig jaar introduceerden wij FreezerData, een hightech platform dat op basis van innovatieve technologie en algoritmen koelsystemen monitort en storingen voorspelt. Dankzij het zelf lerend vermogen wordt het systeem met iedere storing slimmer en gaat de accuraatheid voortdurend omhoog. Een mooi voorbeeld van hoe het omarmen van nieuwe technieken ons als bedrijf relevantie oplevert in een veranderend speelveld.

Bovendien snijdt dat mes aan twee kanten. Terwijl onze collega’s in de koudetechniek klagen over een gebrek aan gekwalificeerd personeel, merken wij juist dat ambitieuze technici zich wél aangesproken voelen als je als bedrijf voorop gaat in technologische vernieuwing. Zo ontstaat een zichzelf versterkende opwaartse beweging waarin getalenteerde, gemotiveerde techneuten uitgedaagd worden – en de ruimte krijgen – om ons mooie vak nóg sneller te innoveren. Wat ons betreft ziet de toekomst van de koudetechniek er dus heel zonnig uit!

Warme groet,

José

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten