15% GasTerug

jose komin
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Hoe eerder we met zijn allen ophouden met het spekken van Poetins oorlogskas, hoe beter. José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, pleit ervoor om “collectief door te pakken” en als branche – maar ook eigenlijk als heel Nederland – de schouders eronder te zetten om onze afhankelijkheid van fossiele dictators en dito brandstoffen naar nul terug te brengen. 

“Onlangs vond tijdens onze open dag de kick-off plaats van het project 15% GasTerug. Binnen dit project gaan wij de samenwerking aan met bedrijven, overheden, brancheorganisaties en ngo’s in de metropoolregio Amsterdam. De bedoeling van het project is om samen te onderzoeken hoe we zo snel en pijnloos mogelijk flink kunnen besparen op ons collectieve gasgebruik. U begrijpt dat de absurde invasie van Oekraïne door Vladimir Poetin ten grondslag ligt aan dit
project. Hoe eerder we met zijn allen ophouden met het spekken van Poetins oorlogskas, hoe beter.

In samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam hebben wij in het kader van 15% GasTerug klanten geselecteerd. Bij deze klanten gaan wij vanuit onze dochteronderneming FreezerData een module plaatsen op de koel- of vriescel. Deze module, die 24/7 gebruiksdata over de installatie verzamelt, blijft een aantal maanden tot een jaar zitten. Zo onderzoeken we aan de hand van data of we zowel de installatie als zijn gebruikers kunnen helpen energie te besparen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een koel/vriesgordijn of door klanten erop te wijzen dat de deur vaak (onnodig) lang open blijft staan. We zien vaak dat de gebruikers niet degenen zijn die uiteindelijk de energierekening betalen, waardoor ze zich er niet altijd van bewust zijn hoeveel energie de installatie gebruikt. Door dergelijke gebruikers inzicht te geven in het energiegebruik en de besparingsmogelijkheden, hopen we een positief resultaat te bewerkstelligen.

Henk, het technische brein achter ons bedrijf, werkt al sinds 2015 aan het slimmer en zuiniger maken van ‘domme’ installaties. Dat ging de afgelopen jaren vaak moeizaam en soms zelfs tegen de klippen op. Het cynische is dat er een verschrikkelijke oorlog voor nodig is om eindelijk die broodnodige versnelling in dit proces te krijgen.
Nu weet u als vaste lezer van deze column dat ik een optimist ben. Ik zie ook deze ontwikkeling dus als iets positiefs, namelijk dat onder druk alles vloeibaar wordt. Project 15% GasTerug is een mooi voorbeeld, zoals er door heel Nederland mooie initiatieven ontstaan om de transitie naar minder fossiel en meer
hernieuwbare energie te versnellen.

Laten we daarom collectief doorpakken. Door als branche, maar eigenlijk als heel Nederland, onze schouders eronder te zetten en te zorgen dat we zowel onze afhankelijkheid van fossiele dictators als die van fossiele brandstoffen naar nul terugbrengen. Beide staan namelijk flink in de weg van een anders zonnige toekomst.”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud  

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten