Logo IJskoud

Laten we ons links en rechts inhalen?

jose komin
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Data, digitalisering en kunstmatige intelligentie zijn de toekomst van ons vakgebied, of we dit nu willen of niet, aldus José Komin, mede-eigenaar van IJskoud. Volgens haar is het beter om deze ontwikkelingen te omarmen en ermee te leren werken, dan erdoor te worden ingehaald.

“Bij ons op de markt in Landsmeer staat al sinds jaar en dag een kippenboer. Iedere vrijdag komt hij met zijn koelwagen naar de markt en haal ik kip en eieren bij hem. Een tijd geleden sprak hij me aan. De onderhoudspartij van zijn koelsystemen was ermee gestopt; of wij dat bij IJskoud wilden overnemen.
Een paar weken later kwam hij langs, met een probleem met de koeling van zijn koelwagen. Onze monteurs liepen alles na, vervingen een lekke verdamper en de man kon weer aan het werk. Een poosje later kwam hij terug en zei hij dat het nog steeds niet goed werkte. Opnieuw gingen onze monteurs op onderzoek uit. Ze concludeerden dat het koelsysteem te kritisch was afgevuld. Ze vulden koudemiddel aan, zetten het systeem op de winterregeling en de kippenboer kon weer aan de slag. Weer een paar maanden later kwam de man terug en stond de installatie leeg. Er zat geen koudemiddel meer in. Na heel lang zoeken bleek dat er ergens een vrijwel onvindbaar lekje zat.

Ondanks dat tot drie keer toe twee van onze ervaren monteurs ernaar hadden gekeken, zaten wij er even zo vaak naast. Om zulke issues in de toekomst te voorkomen is Henk, technisch eindverantwoordelijk in ons bedrijf, hier al veel eerder mee aan de slag gegaan. Zijn missie: op basis van kunstmatige intelligentie sensoren ontwikkelen die zo gevoelig zijn dat ze dit soort onregelmatigheden al kunnen constateren voordat de kippenboer het zelf zou merken. Bij IJskoud en onze dochteronderneming FreezerData zien wij Artificial Intelligence (AI) namelijk als de perfecte aanvulling op het vakmanschap van onze monteurs. AI kan beter dan welke monteur ook problemen opsporen, terwijl onze monteurs beter dan welk computersysteem dan ook installaties kunnen bouwen en storingen oplossen.

Om deze reden was ik twee weken terug op het NL AI Congres 2023 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ik verwachtte daar met andere mkb’ers van gedachten te kunnen wisselen en ervaringen te kunnen delen. Maar tot mijn verbazing was ik de enige. Als enige vertegenwoordiger van een mkb-bedrijf liep ik daar tussen de grote conglomeraten en kleine start-ups. En dat in een tijdsgewricht waarin gekwalificeerd technisch personeel vinden steeds moeilijker wordt en de mogelijkheden van AI iedere dag veelomvattender én gebruiksvriendelijker worden.

Of we het nu willen of niet, data, digitalisering en kunstmatige intelligentie zijn de toekomst van ons vakgebied. Het is mijns inziens beter ze nu al te omarmen en ermee te leren werken, dan op een dag te ontdekken dat we links en rechts ingehaald zijn door de nieuwe technieken.
Dus. Zie ik u volgend jaar in april in de Jaarbeurs? Of beter nog: zullen we samen nieuwe toepassingen voor de koeltechniek bedenken en die daar presenteren? Uw slimme inzicht, goede idee of uitnodiging voor een kop koffie mag naar jose@ijskoud.nl!”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud 

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten