Minder afhankelijkheid van Russisch gas met 15% GasTerug

Minder afhankelijkheid van Russisch gas met 15% GasTerug
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Vandaag precies een week geleden ontvingen wij bij ons op kantoor de initiatiefnemers en keyspelers van actienetwerk 15% GasTerug, tijdens onze Open Bedrijven Dag. Drie mooie initiatieven om snel energie te besparen werden gelanceerd. José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, blikt terug op de bijeenkomst en zoomt in op de drie initiatieven.


Minder gasverbruik met simpele maatregelen

Bedrijven, overheden, brancheorganisaties en ngo’s in de metropoolregio Amsterdam hebben hun krachten verenigd in actienetwerk 15% GasTerug. Dit initiatief ontstond in april 2022, net na de Russische invasie van Oekraïne. Door het gasverbruik met simpele en snelle energiebesparingsmaatregelen met 15 procent te verlagen, wordt Nederland – te beginnen met de metropoolregio Amsterdam – onafhankelijk van Russisch gas. Om deze doelstelling te behalen, heeft het actienetwerk gewerkt aan drie concrete initiatieven om bedrijven en (zorg-)instellingen een handje te helpen energie te besparen. Deze initiatieven zijn afgelopen vrijdag gelanceerd in ons kantoor aan de Digitaalstraat in Amsterdam.


Drie initiatieven

De drie initiatieven richten zich op het geven van inzicht in energieverbruik en het geven van handvatten om het energiebeheer te optimaliseren. De initiatieven sluiten aan op de lopende inzet vanuit de provincie Noord-Holland op bijvoorbeeld het Energiebesparingsakkoord. Het gaat om de volgende drie initiatieven:


  1. Het optimaliseren van de inzet van klimaatbeheersingssystemen.
  2. Het opstellen van bespaarrapportages voor zorginstellingen waarmee ze hun inzicht in energieverbruik en besparingsmogelijkheden kunnen vergroten.
  3. Het optimaliseren van de inzet van koel- en vriesinstallaties.

Klimaatbeheersing en inzicht

Een van de initiatieven richt zich op het ondersteunen van organisaties bij het verlagen van hun energieverbruik door hun klimaatbeheersingssystemen beter in te stellen, bijvoorbeeld door het gebruik van een energiemanagementsysteem. Spectral, ontwikkelaar van smart furniture, helpt bedrijven en instellingen inzicht te verkrijgen in hun energiedata. Door een koppeling met het gebouwbeheersysteem en het vervolgens dynamisch aansturen daarvan, kunnen energiebesparingen van tien tot 25 procent worden gerealiseerd. Een ander initiatief richt zich op energiebesparing van specifiek zorginstellingen. Dit initiatief helpt Sigra, het samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn in Noord-Holland, om bijvoorbeeld zorginstellingen aan te moedigen energiebespaarrapporten op te stellen, te werken aan financieringsscenario’s en innovatieve technieken in te zetten.


Besparen met koelen en vriezen

Ons hart gaat natuurlijk ook sneller kloppen als wij kunnen bijdragen aan dit mooie initiatief. Voor organisaties die veel koelen en vriezen – denk aan grote bedrijven in het Food Center Amsterdam, Greenport Aalsmeer en Schiphol, maar ook kleinere organisaties als slagerijen en horeca – valt veel winst te behalen door hun energieverbruik te monitoren en hun installaties beter in te regelen. Met FreezerData, ons hightech platform dat voorspellend onderhoud aan koelinstallaties mogelijk maakt, krijgen bedrijven real-time inzicht in het functioneren van hun essentiële apparatuur, overal en altijd. Daarmee kunnen we zeker veertig bedrijven en instellingen in de regio ondersteunen om hun energieverbruik op korte termijn flink te reduceren. Bovendien kan slimmer omgaan met vriezen en koelen ook helpen om de netcongestie te beperken.


Besparingsinitiatieven enthousiast ontvangen

De initiatieven zijn enthousiast ontvangen. Niet alleen door gedeputeerde Edward Stigter van de provincie Noord-Holland, maar ook door bijvoorbeeld Ronald van den Breevaart, de programmamanager van Greenport Aalsmeer, en Coen van de Sande, directeur van de NVKL. Zij zagen vooral potentie in het initiatief rond slimmer vriezen en koelen. Van den Breevaart gaf aan dat de tuinbouw een belangrijke bijdrage wil en kan leveren aan het verduurzamen van de bebouwde omgevevingen door het leveren van warmte.


Coen van de Sander benadrukte dat in Nederland jaarlijks genoeg warmte wordt geloosd om miljoenen woningen te kunnen voorzien van warmte. Beide heren denken graag met Actienetwerk 15% GasTerug mee over hoe rond deze uitdaging een propositie kan worden geformuleerd richting het Rijk voor een meer structurele aanpak.


Ook 15 procent gas terug?

Lees meer over duurzaamheid in de metropoolregio Amsterdam en over 15% GasTerug op de nieuwssite van metropoolregio Amsterdam. Wil je meer weten over ons hightech platform FreezerData of ben je benieuwd met welke datagedreven innovatie we jou kunnen helpen om een koele toekomst in te gaan? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag meer.


Een warme groet,


José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten