Project Description

IJskoud ontwikkelt duurzame, brandveilige koelinstallatie

Bier en koeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niemand drinkt graag een lauw biertje. Maar wat veel mensen niet weten is dat ook in het brouwproces van dat biertje koeling een cruciale rol speelt. Zowel tijdens het vergisten als tijdens het rijpen moet bier op de juiste temperatuur gehouden worden. Met een vooruitstrevende, duurzame koelinstallatie – de eerste in Nederland met propaan als koudemiddel – hielp IJskoud de brouwers van Brouwerij ‘t IJ hun bier perfect te brouwen.

Een belangrijke stap in het brouwproces is de vergisting. Gist zet de aanwezige suikers in het brouwsel om in alcohol en koolzuurgas. Maar bij het gisten komt veel warmte vrij en dat is niet goed voor het proces, daarom willen brouwers de temperatuur op 26 graden houden. Daarvoor is een koelinstallatie nodig. Mark Ran, technicus bij Brouwerij ’t IJ, vertelt: “We hadden hier een wat oudere koelinstallatie staan, maar die bracht risico’s met zich mee. Zou de installatie stilvallen dan hadden we direct een probleem met de productie. Bovendien werkte die installatie op een niet al te milieuvriendelijk koudemiddel, terwijl we juist actief aan verduurzaming van ons productieproces werken. Met die issues in het achterhoofd hebben we IJskoud gevraagd mee te denken over een oplossing.”

Propaan is perfect
Monteur Sander Bakker en technisch directeur Henk Komin zetten hun tanden in de casus en kwamen al snel met een vooruitstrevende oplossing. Bakker vertelt: “Wij stelden Brouwerij ’t IJ voor om als eerste in Nederland een koelinstallatie te bouwen met propaan als koudemiddel. Propaan heeft als voordeel dat het een duurzame, milieuvriendelijke manier van koelen oplevert. Brouwerij ’t IJ vond het een mooi plan en ging akkoord. Maar zoals vrijwel altijd in ons vak levert iedere oplossing weer een nieuwe uitdaging op. Propaan is zeer brandgevaarlijk. Daar moesten we een oplossing voor bedenken.”

Volledig brandveilig
Er moest dus een moderne, energiezuinige koelinstallatie komen die niet alleen lekvrij maar ook 100% brandveilig is. En die kwam er. De installatie is ingebouwd in een speciaal ingerichte en aangepaste ruimte. Dankzij de solide constructie is het vrijwel onmogelijk dat het systeem gaat lekken. Mocht dit door externe omstandigheden toch gebeuren – of zou je in de ruimte een lucifer afstrijken – dan onderbreekt een geavanceerd lekdetectiesysteem meteen alle elektra. Bovendien slaat direct een explosieveilige ventilator aan om de ruimte af te zuigen. Mark Ran: “Wij zijn heel blij met deze vooruitstrevende, duurzame oplossing. Het systeem werkt perfect en de voordelen voor het milieu zijn evident. De oude installatie gebruiken we nog slechts als back-up. Die gaan we langzaam uitfaseren.”