Project Description

Opdrachtgever: De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Voor een tentoonstelling wilde De Nieuwe Kerk een eeuwenoude Dode Zee-rol naar Nederland halen. Het Israël Museum in Jeruzalem was bereid de kwetsbare geschriften uit te lenen, mits ze hier in een extreem nauwkeurige klimaatkast geëxposeerd zouden worden.

Klimaattechnische uitdaging
Er moest een extreem constante luchtbehandelingskast komen die bovendien in geval van nood binnen één minuut uit het gebouw te evacueren moest zijn. En als klap op de vuurpijl moest de installatie binnen twee weken in De Nieuwe Kerk staan.

Harde bewijzen
Vooraf wilde het Israël Museum absolute zekerheid over de condities. We ontwikkelden, bouwden en testen onder nauwlettend toezicht uit Israël. Binnen een paar dagen was alles rond. De installatie werkte ruimschoots binnen de tolerantiemarges, we kregen groen licht.

De finale
Onder zware bewaking arriveerden twee klimaatkoffers bij De Nieuwe Kerk. Eén met de Dode Zee-rol en één met de Aleppo Codex, een handschrift uit de Tenach, het Oude Testament. Vier maanden lang werden ze veilig en zonder incidenten tentoongesteld.

Interessant verhaal? Lees ook het artikel in vakblad RCC of bekijk het NOS-verslag over de aankomst van de rollen in Amsterdam:

Kunnen wij iets voor u betekenen?
Meer weten? Bel ons op 020 – 693 96 63 of mail naar service@ijskoud.nl