Logo IJskoud

Tafel van verbondenheid: Ramadan bij IJskoud

Tafel van verbondenheid: Ramadan bij IJskoud
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Nog een week en Ramadan is weer voorbij. Ramadan is de heilige maand voor moslims waarin ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken of seks hebben. In deze blog deelt José Komin, algemeen directeur van IJskoud, haar inzichten over deze heilige maand. Wat begon met een gevoel van ongemak is inmiddels omgeslagen naar een diepe waardering.


Gedoe

Een paar jaar geleden zag ik Ramadan vooral als een uitdaging voor ons als werkgever. Als iets extra’s om rekening mee te houden. Vorig jaar werd ik uitgenodigd voor een Iftar-maaltijd – de dagelijkse maaltijd waarmee het vasten wordt verbroken – door Suleyman Gogus, een Turkse ondernemer en vriend die ik heb leren kennen sinds we beiden verbonden zijn aan The Present Movement. Door die maaltijd en mijn gesprekken met Suleyman veranderde mijn perspectief op de heilige periode die Ramadan is, fundamenteel. Ook tijdens mijn gesprekken met Ahmad, onze Syrische collega, leerde ik dat Ramadan over veel meer gaat dan – niet – eten. Het gaat veel meer over zelfdiscipline, solidariteit, en samenzijn.


Diversiteit vieren

Ik keek dit jaar dan ook erg uit naar het bijwonen van de jaarlijkse Iftar, die Suleyman opnieuw organiseerde op 27 maart. Tijdens deze speciale gelegenheid hebben we een verbinding tot stand gebracht tussen zorgbestuurders, investeerders, ondernemers, en vluchtelingen met een ondernemersachtergrond. Zo benadrukten we dat we deel uitmaken van een inclusieve gemeenschap waar diversiteit niet alleen wordt geaccepteerd, maar ook gevierd. Een dag later organiseerden we ook bij IJskoud een Iftar-maaltijd. Opnieuw een avond waar verbinding en gemeenschap centraal stond.


Tijd van bezinning en verbinding

Ik weet hoe belangrijk een inclusieve werkomgeving is, daarover heb ik al vaker geschreven. Maar een mens is nooit te oud om te leren. De oprechte interesse in de de tradities en gewoontes van mijn collega’s die aan Ramadan doen, heeft mij persoonlijk enorm verrijkt. Dit bewijst voor mij opnieuw dat het nemen van de tijd om te verbinden met en te leren van elkaar ons allemaal sterker maakt. Het is voor mij een prachtige manier om respect en begrip in het team te bevorderen.


José Komin

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten