Wat zou u doen met 9 miljoen?

Hoe circulariteit onze toekomst transformeert
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, is lid van de stuurgroep Green Tech Campus Metropoolregio Amsterdam. Dit samenwerkingsverband van mbo’s, hbo’s, de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven, zet zich in om grote uitdagingen aan te pakken, zoals de energietransitie. “Samenwerking maakt onze toekomst echt beter!”, aldus Komin.

“De onlangs bekendgemaakte herziening van de F-gassenverordening heeft nogal wat losgemaakt in de branche. Dat we op een keihard nulquotum in 2050 afkoersen, betekent dat we versneld moeten overschakelen naar volledig natuurlijke koudemiddelen. Hoewel we deze versnelling als branche niet zagen aankomen, hebben we de afgelopen jaren natuurlijk niet stilgezeten. Op allerlei niveaus zijn er samenwerkingsverbanden opgezet om de duurzame toekomst van onze branche gezamenlijk te onderzoeken en vorm te geven.

Zelf ben ik lid van de stuurgroep Green Tech Campus Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dit is een breed samenwerkingsverband van mbo’s, hbo’s, de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven. Wij zetten ons in om de energietransitie aan te jagen en grote uitdagingen zoals de woningmarkt, arbeidstekorten, verkeersproblemen en klimaatverandering aan te pakken. Onlangs hebben wij een subsidieaanvraag ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Tot mijn grote trots is ons maar liefst 9 miljoen euro toegekend. Een fantastisch bedrag waar wij heel veel impact mee kunnen gaan maken.

Daar verheug ik me op. Als ondernemer blijf ik liever niet te lang hangen aan overlegtafels, maar wil ik mijn mouwen opstropen en aan de slag. Tegelijk vind ik het heel spannend. Hoe weten wij dat we als stuurgroep het goede doen? Wie zegt dat onze toekomstscenario’s kloppen? Gelukkig kijken er slimme mensen en organisaties met ons mee. En wordt er regelmatig getoetst of we de juiste stappen zetten en op een goede manier omgaan met dit gemeenschapsgeld.

Binnen die kaders is het fantastisch om zo nauw met ondernemers, studenten en ambtenaren samen te werken aan een duurzame toekomst. Het is inspirerend om te zien hoe studenten de enorme hoeveelheden data die wij als bedrijfsleven aanleveren gebruiken en daar AI op loslaten om te ontdekken wat de beste weg voorwaarts is. En hoe de gemeente daar vervolgens aantoonbaar effectief duurzaamheidsbeleid op maakt.

Door als opleiders, overheid en bedrijfsleven onze ambitie, kennis, ervaring, data, knowhow en onbevangenheid te combineren, dragen wij binnen Green Tech Campus MRA bij aan de duurzame toekomst van ons land. Een mooie klus die mij enerzijds spanning en onzekerheid brengt, maar anderzijds vooral heel veel trots.

Samenwerking maakt onze toekomst echt beter!”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

PS. Mocht u zinvolle ideeën hebben om bij te dragen aan onze opdracht, dan hoor ik graag van u.

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten