We zijn allemaal druk. Maar tóch..

Waarom neem je geen digitaal aspirientje?  
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Bedrijven in de techniek spelen een belangrijke rol bij de aanpak van maatschappelijke problemen, maar hebben het momenteel drukker dan ooit. José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, roept op om in de hectiek van iedere dag tijd vrij te maken om samen te werken aan collectieve oplossingen voor de uitdagingen die voor ons liggen.

“Om deze column maar met een cliché binnen te donderen: we leven in turbulente tijden. Een ongekend aantal grote uitdagingen komt gelijktijdig op ons af. Er zijn geopolitieke spanningen, de klimaatcrisis wordt voor iedereen voelbaar, er is polarisatie, de infrastructuur voor onze elektrische toekomst lijkt het nog lang niet aan te kunnen, en daar bovenop kampen wij als ondernemers met chronische personeelstekorten. Je zou van minder in een hoekje kruipen.

Maar als vaste lezer van deze column weet u dat ik een optimist ben. Het valt me namelijk op dat er veel mooie initiatieven zijn, op allerlei niveaus en plekken in onze samenleving. Die gaan over inclusiviteit, de energietransitie, nieuwe technologische oplossingen, menselijke verbinding en nog veel meer. Die oplossingen vragen om een complex samenspel tussen overheden, bedrijven, opleidingsinstituten en burgers.

De technieksector heeft een belangrijke rol bij de aanpak van deze maatschappelijke uitdagingen. Als aanjager, als probleemoplosser, maar ook als verbindende schakel. Die positie brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Met de toekomstverkenning CONNECT2030 geeft de sector inhoud en richting aan de discussie over collectieve uitdagingen. De verkenning is het resultaat van een breed onderzoek onder wetenschappers, experts en stakeholders, binnen en buiten de sector.

Het onderzoek laat zien dat voor succesvolle transities een nieuwe manier van denken, doen en samenwerken nodig is. Blijven doen wat we deden, werkt niet meer. Dat vraagt nogal wat van ons, als ondernemers en medewerkers in onze sector. Mede door het genoemde personeelsgebrek hebben wij het drukker dan ooit.

 

Maar tóch …

We zullen wel moeten. Voor onszelf, voor ons vakgebied, voor het land, voor de planeet. Laten we dus in alle hectiek van iedere dag toch tijd vrijmaken om samen te werken. Aan de grote uitdagingen die voor ons liggen en de collectieve oplossingen die we daarvoor kunnen – of moeten – bedenken. Een welvarende toekomst voor ieder van ons vereist dat we vandaag sámen ingrijpen.”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten