Winclove

Henk komin

Bij IJskoud zijn we technische uitdagingen wel gewend. Maar als die technische uitdagingen ook nog eens gepaard gaan met een extreem krappe deadline, dan komt het beste in het team naar boven. En dat is precies wat er gebeurde toen de Amsterdamse probiotica-producent Winclove Probiotics zich meldde.

Project achtergrond

Winclove is een hightech familiebedrijf dat probiotica researcht, ontwikkelt en produceert voor zowel zakelijke toepassingen (voeding) als de wetenschap. Probiotica zijn levende micro-organismen die, in flinke hoeveelheden ingenomen, goed zijn voor de gezondheid. Een bekende toepassing van probiotica is het drankje Yakult. Het produceren van en werken met levende organismen is aan strenge eisen gebonden, waarbij de producten langere tijd opgeslagen moeten worden.

Realtime Stability Tests

Bij Winclove is Raymond Blankenstein Real Time Stability coordinator en QC manager. Hij vertelt: “Op alles wat wij produceren, moeten wij Realtime Stability Tests uitvoeren, ofwel langetermijn stabiliteitstests. Hiermee moeten we bewijzen dat onze producten ook op langere termijn aan alle eisen en voorwaarden blijven voldoen. Dit vereist dat we monsters gedurende meerdere jaren bij een zeer specifieke luchtvochtigheid en temperatuur bewaren.”

 

Om de monsters volgens voorschrift te bewaren huurde Winclove klimaatkamers op een locatie in Leiden. Maar tot hun onaangename verrassing kreeg het bedrijf in mei 2021 ineens te horen dat het huurcontract op zeer korte termijn opgezegd werd. Het bedrijf moest dus onder zeer grote tijdsdruk nieuwe, volledig functionele en officieel gevalideerde klimaatkamers laten bouwen. Normaal duurt zo’n traject vele maanden, nu moest het binnen zes weken.

Een theelepel water

Al snel werd Henk Komin, technisch eindverantwoordelijke bij IJskoud, gevraagd of hij een oplossing had. Komin vertelt: “Ik was al met Winclove in gesprek over de klimaatkamers in hun nieuwe pand dat 2,5 jaar later opgeleverd ging worden, maar nu schoot dat hele proces in een extreme stroomversnelling. Raymond Blankenstein vroeg op de man of ik kon garanderen dat het ging lukken vóór 1 juli. Dat was een extreme uitdaging, maar ik heb mijn woord gegeven en we zijn als een gek aan de slag gegaan.”

 

Binnen enkele dagen lag het plan op tafel. Er moesten drie klimaatkamers komen, ieder met een eigen temperatuur (25, 30 en 40 graden) en een maximale tolerantie van +/- 2 graden. Henk Komin: “Die temperatuur was niet zo spannend. Maar iedere kamer moest een vaste relatieve luchtvochtigheid krijgen, met een maximale tolerantie van +/- 5%. Dat lijkt veel, maar is weinig. Die 5% is op een klimaatkamer van 45m3 een theelepel water, zo nauw luister dat.”

Zelf ontwikkeld

Er was geen standaardoplossing voorhanden, daarom bedacht het team van IJskoud een idee rond een centraal luchtbevochtigingssysteem op basis van een stoombevochtiger. Zo’n stoombevochtiger, een soort waterkoker, gaan aan, gaat stomen en blaast die stoom direct een ruimte in. Komin legt uit: “Nadeel is dat zo’n stoombevochtiger erg duur is qua aanschaf en energieverbruik, en drie van die units – voor iedere klimaatkamer eentje – al helemaal. Wij wilden voor Winclove een duurzame en kosten efficiënte oplossing. Die hebben we dus zelf ontwikkeld. We hebben één stoombevochtiger genomen en een stoomleiding over de cellen heen gebouwd, met aftakkingen per ruimte. Vervolgens hebben we een slimme regeling geprogrammeerd die tot op 0,1 oC de temperatuur en op 1% de relatieve vochtigheid monitort. Het systeem meet dus continu exact wat de behoefte is en neemt vervolgens van de bevochtiger af wat nodig is.” Resultaat: een betrouwbare en efficiënte oplossing welke een zeer stabiele temperatuur en luchtvochtigheid garandeert tegen een minimaal energie verbruik.

Kwaliteit en doelgerichtheid

Onder extreme tijdsdruk werd het concept uitgewerkt, verfijnd en na goedkeuring geïnstalleerd. Voor de uiterste ingebruiknamedatum op 1 juli moest het hele systeem ook nog eens gekeurd en ISO 17025 gevalideerd worden door een externe keuringsinstantie. Op de valreep is dat allemaal gelukt en na een probleemloze verhuizing van de monsters liggen die sinds 1 juli veilig en perfect geconditioneerd in hun nieuwe klimaatkamers. Raymond Blankenstein: “Als Winclove zijn we heel trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen, en veel dank gaat daarbij uit naar Henk Komin en zijn team. Dankzij de kwaliteit en de doelgerichtheid van hun werk hebben we samen deze pittige klus kunnen klaren. Ik weet dat Henk ook heel trots is op het resultaat en dat is niks meer dan terecht!”

Stressvolle uitdaging haalt beste in IJskoud naar boven
Verhuizing monsters Winclove Probiotics moest technisch perfect en razendsnel
Vorige slide
Volgende slide
Jose uitgeknipt

Meer weten over dit project of over de slimme oplossingen? Neem contact op.

Gerelateerde projecten

Horeca

Hotel Pulitzer

IJskoud draagt als vertrouwde partner steentje bij aan verbouwing Pulitzer

Transport

BQ Duiker

IJskoud ontwikkelt en installeert VRF-systeem voor partner BQ Duiker. ‘Een

Warehouse

VCK Logistics

Groot warehouse in recordtijd gereed voor opslag onder farmaceutische omstandigheden