De helft minder energie naar je koelkast in vijf seconden

De helft minder energie naar je koelkast in vijf seconden
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

De energierekeningen zorgen bij menigeen voor grijze haren. Wist je dat je door simpelweg de instellingen van je koelkast aan te passen tot vijftig procent op de energiekosten kunt besparen en de levensduur van je apparaat tot wel zes keer kunt verlengen? In deze blog vertelt Daniël Overdevest, data-scientist en medeoprichter van FreezerData, hoe je dat doet.


Besparen op de energierekening

De energiekosten rijzen de pan uit en zowel bedrijven als particulieren zijn druk om te besparen op de energierekening. De kachel een paar graden lager, LED-verlichting en elektrisch koken in plaats van op gas. Maar wist je dat van alle apparaten de koelkast en de vriezer de grootste energievreters zijn? Een slimme zet dus om het energiegebruik van je koelkast te optimaliseren. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen is door de temperatuurinstellingen aan te passen.


Optimale temperatuurbereik tussen de 2 en 8 graden

Het optimale temperatuurbereik voor een koelkast is tussen de 2 en 8 graden Celsius. Door binnen dit temperatuurbereik je temperatuur te verhogen, zorg je niet alleen voor een veilige en constante temperatuur voor je voedsel, maar werkt je koelkast ook efficiënter, waardoor het minder energie verbruikt. Een product in een koelkast moet opgeslagen worden tussen de twee en de acht graden Celsius. Vaak staat de temperatuur lager in gesteld dan nodig, Door de temperatuur van bijvoorbeeld vier naar zes graden te zetten bespaar je per direct energie en blijf je toch binnen de adviezen voor het optimaal bewaren van je product.


Vijftig procent besparing

Hoeveel kun je besparen door deze eenvoudige aanpassing te maken? Volgens het ministerie van Economische zaken en Klimaat kan het instellen van je koelkast op het optimale temperatuurbereik je tot vijftig procent op energiekosten besparen. Dat is een aanzienlijke besparing, vooral als je bedenkt dat het gemiddelde huishouden ongeveer 270 euro per jaar kwijt is aan energiekosten voor de koelkastenergiekosten. Kun je nagaan wat een dergelijke maatregel betekent voor zakelijke koeling. In een gemiddeld ziekenhuis staan zomaar vierhonderd koelkasten!


Langere levensduur

Maar dit is niet alles. Bij professionele apparatuur kun je niet alleen de temperatuurinstelling aanpassen maar ook het schakelgedrag van de compressor, het hart van de installatie. Door het schakelgedrag te optimaliseren vermindert de belasting op de compressor en kun je de levensduur hiervan verlengen en kostbare reparaties of vervangingen voorkomen.


In de praktijk

Zo optimaliseerden wij onlangs in een Rotterdams ziekenhuis, op aanbeveling van onze algoritmes en onze digitale monteur, als proef de instellingen van 24 koelkasten. Voor de aanpassing schakelde de koelkasten elke vier minuten aan en uit. Na de aanpassing is dat veranderd naar elke 24 minuten. Op die manier verlaagden we de draaitijd van tien naar vijf uur per dag: een halvering van de draaitijd en daarmee een halvering van de energiekosten van deze koelkasten. De levensduur van de compressor is verlengd met een factor zes – van vier naar 24 minuten – als je in ogenschouw neemt dat een compressor een maximaal aantal keer kan schakelen. De temperatuur veranderde na deze aanpassing van constant 4.8 graden naar een temperatuur die varieert tussen 4,5 en vijf graden Celsius.


Warme groet,


Daniël Overdevest

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten