Koeltechniek in de spotlights tijdens NVKL’s Week van de Koeling

Koeltechniek in de spotlights tijdens Week van de Koeling
José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

In 2024 zet de branchevereniging NVKL zich opnieuw in om de koude- en klimaattechniek in de schijnwerpers te zetten. Tijdens de Week van de Koeling, die plaatsvindt van 25 tot 28 maart, probeert de branchevereniging zo veel mogelijk jongeren bekend te maken met ons coole vakgebied. Verschillende bedrijven verzorgen tijdens deze week gastlessen. Daarbij staat het Play it COOL!-spel centraal. Op deze manier hopen we nieuw talent aan te trekken voor de koeltechnische sector. In deze blog vertelt Brenda Witzier, projectmanager onderwijs & arbeidsmarkt bij branchevereniging NVKL, meer over dit initiatief.


Week van de Koeling 2024

We zijn met z’n allen in Nederland enorm druk met de energietransitie, maar om echt iets voor elkaar te krijgen hebben we toch echt gekwalificeerde installateurs nodig. We hebben een schreeuwend tekort aan vakmensen, dus een beetje enthousiasme voor het vak kan geen kwaad. Vorig jaar werd om die reden op 26 juni wereldwijd de internationale Dag van de Koeling gevierd. Dat is supergoed ontvangen, en dat smaakte naar meer. Om hier een vervolg aan te geven, organiseren we dit jaar een hele Week van de Koeling, van 25 tot 28 maart. Zo kunnen nog meer scholen gastlessen organiseren en hopen we nieuwe koeltechnische talenten aan te trekken!


Play It COOL!-spel

Vorig jaar volgden zo’n duizend kinderen een gastles. Dit jaar hopen we minstens zoveel leerlingen te bereiken. Om de gastdocenten een beetje op weg te helpen hebben mijn communicatiecollega en ik – naast een informatieve Powerpoint – het Play It COOL!-spel bedacht. Het lijkt een beetje op het beroemde misdaadspel, maar dan zonder moord. Met dit spel krijgen jongeren spelenderwijs een beeld van hoe leuk het is om in de koel- en klimaattechniek te werken, de functies en de verschillende installaties en klanten waar je werkzaam kunt zijn. Op basis van allerlei aanwijzingen, moeten de leerlingen uitvinden wie welke installatie heeft geïnstalleerd, waar en bij welke klant. OK, een moordenaar ontmaskeren is misschien spannender, maar de koeltechniek is minstens zo leuk.


Meer weten?

Sascha van IJskoud geeft dit jaar een gastles op de school van haar dochter Vajen in Wilnis. Wil jij ook een bijdrage leveren aan de Week van de Koeling? Het is misschien kort dag, maar je kunt nog steeds meedoen. Kijk op de website voor alle informatie over de actieweek en de PowerPoints die je voor de gastles kunt gebruiken. Op deze pagina vind je nog meer informatie en materiaal waarmee je een gastles kunt verzorgen en jongeren kunt inspireren voor de koel- en klimaattechniek. Benader ook de school van je (klein)kind en maak een afspraak om je bijdrage te leveren aan deze bijzondere week!

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten