De toekomst van de technieksector: overal en altijd energie

Hoe circulariteit onze toekomst transformeert
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

In de snel veranderende wereld van vandaag stapelen de uitdagingen zich op. Toch zijn er twee onmisbare elementen die ons verbinden met een hoopvolle toekomst: mensen en technologie. In een eerdere blog vertelde José Komin, algemeen directeur van IJskoud, al waarom de toekomstverkenning CONNECT2030 haar zo enthousiast maakt. In deze blog zoomt ze specifiek in op het thema ‘Overal en altijd energie’.


Toekomstverkenning

In een eerdere blog vertelde ik al hoe CONNECT2030, een toekomstverkenning van de technieksector, ons richting biedt en inhoud geeft aan de discussie over grote uitdagingen, zoals de klimaatcrisis, economische ongelijkheid en andere mondiale vraagstukken. Het geeft sectoren, kennisinstellingen, overheden en individuen handvatten om samen te werken aan een betere toekomst.


Energie als levensader van elke technologie

Binnen CONNECT2030 richten we ons op de grootste uitdagingen van onze tijd, verdeeld over een aantal thema’s. Het thema ‘Overal en Altijd Energie’ belicht de cruciale rol van energie in onze samenleving en de uitdagingen die voor ons liggen. Als koeltechnisch bedrijf zijn wij onlosmakelijk verbonden met deze discussie. Energie is de levensader van elke technologie, en de manier waarop we ermee omgaan, heeft invloed op onze duurzame toekomst.


Een uitdaging voor IJskoud

Als koeltechnisch bedrijf speelt energie natuurlijk een cruciale rol. Het is de levensader van onze technologie en beïnvloedt onze systemen en de keuzes die we maken voor duurzamere koeloplossingen. We moeten niet alleen voldoen aan wet- en regelgeving, maar ook onze technologieën en processen optimaliseren om de energietransitie te ondersteunen. Dit is onze uitdaging en onze kans om een positieve impact te hebben op het milieu en de maatschappij.


De impact van FreezerData op milieu en maatschappij

Een van de manieren waarop we een positieve impact maken op het milieu en de maatschappij, is via onze dochteronderneming FreezerData. Door het verzamelen en analyseren van gegevens uit koelsystemen, kunnen onze collega’s van FreezerData onnodig energieverbruik identificeren en optimaliseren. Dit vertaalt zich niet alleen in flinke kostenbesparingen, maar het draagt ook bij aan een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Een efficiënter koelsysteem betekent minder energieverspilling en een kleinere ecologische voetafdruk. Opdrachtgevers kampen ook met andere uitdagingen. Er worden wettelijk meer en hogere eisen gesteld aan koel- en vriesinstallaties, waardoor deze technisch steeds complexer worden. Daarnaast hebben we te maken met vergrijzing onder ervaren vakkrachten, waardoor de onderhoudscapaciteit van de koeltechnische bedrijven afneemt. FreezerData biedt ook een antwoord op deze problemen. Daarover schreef ik al eerder een blog.


Een uitgestoken hand

CONNECT2030 is niet de zoveelste saaie publicatie, maar het is een uitgestoken hand naar de toekomst. Deze schatkist aan kennis en inzichten nodigt iedereen uit om in actie te komen en een steentje bij te dragen aan een beter Nederland. Het benadrukt hoe belangrijk samenwerking is – niet alleen binnen de technieksector, maar met iedereen, van overheden en bedrijven tot individuen zoals jij en ik.


Neem jij de uitnodiging aan?

Ik toekomstige blogs zal ik aan elk thema uit CONNECT2030 aandacht besteden. Maar voor nu alvast mijn oproep aan jou – laten we samen de toekomst van Nederland vormgeven. Of je nu een CEO van een grote corporate bent, een student, een medewerker, een ondernemer of een willekeurig ander persoon die geeft om de wereld, we hebben ook jouw hulp nodig. Download CONNECT2030 en ontdek hoe technologie en samenwerking ons kunnen leiden naar een betere toekomst. De toekomst begint nu, laten we het samen vormgeven.


Met warme groet,


José Komin, Directeur van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten