Een jaar van digitale revolutie en van menselijkheid

Een jaar van digitale revolutie en van menselijkheid
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

De kerstlichten fonkelen en vandaag is het alweer de kortste dag van het jaar. Een tijd voor warmte, reflectie en vooruitkijken. José Komin, algemeen directeur van IJskoud, deelt in deze blog enkele gedachten over de reis die IJskoud in 2023 heeft afgelegd. Ook blikt ze vooruit en deelt ze haar wensen voor het nieuwe jaar. Een ding is zeker: het is een tijd van significante veranderingen.


Technologie omarmen

Het jaar 2023 stond in het teken van digitale innovatie. AI in het algemeen en ChatGPT in het bijzonder speelden een prominente rol. In de wereld, maar zeker ook in onze bedrijfsvoering. De noodzaak tot duurzaamheid en de toenemende administratieve rompslomp vraagt om maximale inzet van digitale middelen. Met FreezerData en de integratie met een besloten variant van ChatGPT, maken we daarin een enorme stap. Daarmee hebben we de Virtuele Monteur een stem gegeven. Een paar jaar geleden had ik je voor gek verklaard. Ik ben eigenlijk te veel een mensenmens voor al die technologie. Inmiddels zie ik ook in dat de hoeveelheid werk en informatie zo overweldigend is geworden dat we de technologie wel moeten omarmen, anders raken we allemaal overbelast.


Samenwerken ondanks de verschillende belangen

Het aanbod van tools, dashboards en platformen vandaag de dag is overweldigend breed, maar tegelijkertijd enorm versplinterd. Dat brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Het samenbrengen van die digitale hulpmiddelen lukt nooit als we niet goed samenwerken, elkaar vertrouwen en waarderen. Dat brengt me weer bij die menselijke connectie die we moeten koesteren. Neem bijvoorbeeld een watergekoelde installatie. Daarbij zijn zowel de vaardigheden van een loodgieter als die van een installateur belangrijk. Beiden bekijken de situatie vanuit hun eigen unieke perspectief. Maar om het gemeenschappelijke doel te bereiken – een optimaal werkende installatie – moéten ze samenwerken. Natuurlijk spelen verschillende belangen een rol, maar als iedereen alleen maar aan z’n eigen hachje denkt, drijven we steeds verder van elkaar af. En dat kan nooit de bedoeling zijn.


Ervaringen en inzichten delen

In al dat digitale geweld, was 2023 ook een jaar waarin we ons keihard hebben ingezet om de menselijke factor niet uit het oog te verliezen. Ik heb zoveel prachtige samenwerkingsverbanden zien ontstaan, tussen hogescholen, maar bijvoorbeeld ook publiek-private samenwerkingen tussen bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen. Samen zoeken we naar oplossingen voor complexe vraagstukken, wat ik een heel positieve ontwikkeling vind. Door onze krachten te bundelen en onze ervaringen en inzichten te delen, kunnen we deze veranderingen niet alleen het hoofd bieden, maar ze ook vormgeven op een manier die ons allemaal ten goede komt.


Diversiteit als kracht

Onlangs schreef ik een column op de website van RCC Koude- en luchtbehandeling. Daarin reflecteerde ik op de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen en de impact daarvan op ons bedrijf en onze maatschappij. Bij IJskoud werken we met mensen van diverse nationaliteiten en achtergronden. Die diversiteit is onze kracht. De verhalen, culturen en levensvisies van onze collega’s verrijken ons bedrijf en ons wereldbeeld. Tegelijkertijd zijn we wel een bedrijf waar keihard gewerkt wordt. We stellen hoge eisen aan onze medewerkers, maar menselijkheid en respect staan altijd centraal. We blijven zacht in onze benadering. Natuurlijk brengt die diversiteit soms uitdagingen met zich mee, maar de voordelen zijn vele malen groter. De verrijking die het brengt, op het vlak van kennis, inzet en ambitie, maar ook als het gaat om ons wereldbeeld, is zowel op zakelijk als persoonlijk vlak van onschatbare waarde.


Vooruitblik naar 2024

Allereerst wens ik iedereen warme, fijne feestdagen. Voor 2024 is mijn grootste wens dat we aandacht blijven hebben voor elkaar. Laten we de waarde van elk individu – of het nu een collega, een klant, een partner of een buurman is – erkennen, ongeacht hun afkomst, achtergrond, cultuur of levensvisie. Samen kunnen we bouwen aan een toekomst waarin technologie en menselijkheid hand in hand gaan, een toekomst waarin iedereen zich thuis voelt.


Met warme kerstgroet,


José Komin


Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten