Logo IJskoud

Niet alleen de techniek verandert, maar ook de monteurs die de techniek mogelijk maken

Henk Komin - Directeur Onderzoek en Ontwikkeling
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

Het begin van een nieuw decennium is een mooi moment om een blik vooruit te werpen. Wat heeft de koudetechniek de komende jaren voor ons in petto? We vroegen het Henk Komin, technisch eindverantwoordelijke bij koudebureau IJskoud BV.

Henk Komin: “Onder invloed van milieu- en duurzaamheidseisen verandert er nogal wat in ons vakgebied en dat heeft niet alleen impact op techniek, maar ook op de monteurs die de techniek mogelijk maken. We zitten in een overgang naar milieuvriendelijkere koudemiddelen. Die hebben als nadeel dat ze giftig of brandbaar zijn. Daar moet je dus maatregelen voor nemen, bijvoorbeeld door de installatie buiten te plaatsen of door veiligheidssystemen met betrekking tot afzuiging en energieafsluiting te ontwikkelen. Je zet zo’n installatie dus niet meer zomaar even neer. Vakmanschap, creativiteit, kennis en ervaring gaan zwaarder wegen omdat je iedere installatie elke keer opnieuw engineert. Dat vraagt dus om monteurs die deze flexibiliteit en creativiteit aan kunnen.”

Meer zekerheid, minder verbruik

“Behalve milieuvriendelijkere koudemiddelen eist de markt ook minder energieverbruik en die beweging richting super zuinige koel- en vriesinstallaties zet verder door. Als IJskoud werken we momenteel bijvoorbeeld aan een biobank, een soort centrale diepvriesopslag voor medisch materiaal zoals ziektes, virussen, weefsel, etc. Die installatie moet altijd op -80 graden gehouden worden en vroeger vrat dat energie. Door een hele reeks aan maatregelen, zoals het conditioneren van de ruimte op temperatuur en vochtigheid en het bouwen van grotere, modulair op te bouwen vrieskasten, hebben we het energieverbruik met maar liefst 85% weten te reduceren. Dat is een benchmark case die zeker navolging zal vinden bij andere ziekenhuizen.”

FreezerData: meten is weten

“Big Data, machine learning, The Internet of Things en deep learning algoritmes: ook in de koeltechniek zijn data en digitalisering de toekomst. Onlangs hebben wij FreezerData gepresenteerd, een hightech digitaal platform waarmee ‘voorspellend onderhoud’ realiteit wordt. En het mooie is dat de gegevensstroom van alle aangesloten koelingen het zelf lerende systeem steeds slimmer maakt. We hebben een algoritme ontwikkeld dat op basis van eerdere storingen voorspelt wanneer de volgende storing eraan komt. Met iedere nieuwe storing wordt het systeem dus intelligenter.”

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

“Naast de ontwikkeling richting steeds uitdagendere projecten, blijven er ook relatief eenvoudige, niet specialistische projecten bestaan zoals een airco, koelcel of reparatie. Die gaan we steeds meer standaardiseren en automatiseren. Door bijvoorbeeld een app of online tool maken we het eenvoudig voor monteurs om alle relevante gegevens in te voeren, zodat zij zelf, ter plekke, eenvoudig een offerte kunnen maken en aanbieden aan klanten. Uiteindelijk profiteert iedereen daarvan. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?”

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten