Naar een gezonder, schoner en veiliger Nederland: onze rol als technieksector

Waarom neem je geen digitaal aspirientje?  
Picture of José Komin
José Komin

Directeur IJskoud

In een eerdere blog vertelde José Komin, algemeen directeur van IJskoud, al waarom de toekomstverkenning CONNECT2030 haar zo enthousiast maakt. Het is een manier voor de technieksector om inhoud en richting te geven aan de discussie over onze collectieve uitdagingen die we richting 2030 gaan tegenkomen. In deze blog zoomt ze specifiek in op het thema ‘Gezond, schoon en veilig’.


Het belang van een gezonde levensstijl en omgeving

Een gezonde samenleving begint bij een gezonde leefstijl en een gezonde omgeving. Wist je dat ongeveer tweederde van de zorg gaat naar mensen met een lagere sociaal-economische status? Dit vraagt 80 procent van ons zorgbudget, terwijl veel van de gezondheidsproblemen voortkomen uit vermijdbare factoren die gerelateerd zijn aan onze leefomgeving en levensstijl. Stress, vaak veroorzaakt door ongezonde leef- en werkomgevingen, is een significante gezondheidsbedreiging. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen en dit benadrukt het belang van preventieve maatregelen. Bij IJskoud zijn we ons bewust van de impact die onze technologieën en processen hebben op de leefomgeving. Door innovatie streven we naar duurzamere oplossingen die bijdragen aan een gezondere leefomgeving.


Klimaatadaptief bouwen: een groenere toekomst

Steden worden gezonder en duurzamer. Het concept van de ‘15-minuten stad‘ en natuurinclusief bouwen zijn hier mooie voorbeelden van. Dit sluit aan bij onze missie bij IJskoud, waar we voortdurend zoeken naar manieren om onze technologieën te verduurzamen en bij te dragen aan een groenere toekomst. Zo helpt FreezerData ons om efficiënter te werken door onnodig energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen.


Veiligheid in alle facetten

In de komende jaren neemt ook het belang van sociale, fysieke en cyberveiligheid toe. Veiligheid is een basisvoorwaarde om te leven.


Sociale veiligheid omvat het veilig zijn in wie je bent als persoon, ongeacht wat je gelooft, waar je vandaan komt of welke uiterlijke kenmerken je hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor de werkplek en dat is precies de reden waarom ik Wouter heb gevraagd als interim hoofd techniek.


Fysieke veiligheid gaat over het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en het samenspel tussen mensen en infrastructuur, inclusief slimme monitoring voor verbeterde veiligheid. Hoewel we soms hoorndol worden van het papierwerk, vinden wij het ontzettend belangrijk om veel aandacht aan de veiligheid en het veilig werken van onze mensen te besteden. Wij waren dan ook het eerste koeltechnische bedrijf in Nederland dat VCA-gecertificeerd was en we doen er alles aan om van alle instanties jaarlijks weer een opgestoken duim te krijgen.


Ook digitale veiligheid is cruciaal. Naarmate de digitalisering toeneemt, wordt bescherming van kritieke infrastructuur en systemen tegen cyberaanvallen steeds belangrijker. Matthijs Moison, projectcoördinator en systeembeheerder bij IJskoud, vertelde al eerder in een blog over onze overstap de cloud.


Matthijs: ‘Anderhalf jaar was onze ICT-omgeving aan vernieuwing toe. We hadden alles on-premise staan, maar zochten naar een goede oplossing om installaties bij klanten uit te kunnen lezen. Als je verbindt met organisaties als ziekenhuizen, GGD’s en onderzoeksinstellingen, moeten die verbindingen aan de hoogste veiligheidsstandaarden voldoen. Ook voor klanten zoals ZiggoDome, met zo’n slordige 150 installaties, kunnen we ons geen risico’s veroorloven. We gingen op zoek naar een partij die ons hierin de benodigde ondersteuning kon bieden. José kwam via haar netwerk in contact met Martin Kooiman, de eigenaar van WinSys. Hij kon ons wél helpen met veilige VPN-verbindingen naar onze klanten. Deze capaciteit en de algehele kwaliteit van de dienstverlening van WinSys hebben ons doen besluiten om onze hele IT-omgeving bij WinSys onder te brengen.


Martin Kooiman van WinSys: ‘Gevoelige data op je eigen lokale fileserver is niet meer van deze tijd. Het feit dat zelfs een gigant als Boeing moet dealen met cybercriminelen zegt genoeg. Als je denkt dat jouw ‘IT-mannetje’ met zijn beste firewall dit soort praktijken wél kan tegenhouden, droom dan vooral verder… Gelukkig heeft IJskoud inmiddels de overstap naar WinSys gemaakt.’


In onze sector is veiligheid een topprioriteit. Dit geldt niet alleen voor onze installaties en diensten, maar ook voor het welzijn en de bescherming van onze klanten en medewerkers.


De cruciale rol van de technieksector

De technieksector speelt een grote rol bij het realiseren van schone, veilige en gezonde gebouwen en omgevingen. Dit vereist een andere – veiliger en schonere – manier van werken. Dat maakt de sector niet alleen aantrekkelijker, maar biedt ook kansen voor innovatie en duurzame ontwikkeling. Bij IJskoud gaan we de uitdaging graag aan om die gezondere, schonere en veiligere toekomst te realiseren. Dankzij technologische vooruitgang en innovatie maken we onze processen en onze dienstverlening steeds beter en onze ecologische voetafdruk steeds kleiner.


Neem jij de uitnodiging aan?

In toekomstige blogs zal ik aan meer thema’s uit CONNECT2030 aandacht besteden. Maar voor nu alvast mijn oproep aan jou – laten we samen de toekomst van Nederland vormgeven. Of je nu een CEO van een grote corporate bent, een student, een medewerker, een ondernemer of een willekeurig ander persoon die geeft om de wereld, we hebben ook jouw hulp nodig. Download CONNECT2030 en ontdek hoe technologie en samenwerking ons kunnen leiden naar een betere toekomst. De toekomst begint nu, laten we het samen vormgeven.


Met warme groet,


José Komin, Directeur van IJskoud

Deel dit bericht

Meer van dit ontvangen in uw inbox? Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief.

Laatste berichten